Twinkle | Digital Commerce

Marcel Boekhoorn neemt Hema over

2018-10-18
1000562
  • [nieuws]
  • 1:28

Ondernemer Marcel Boekhoorn wordt de nieuwe eigenaar van winkelketen Hema. Investeerder Lion Capital was al langer op zoek naar een koper. Eerdere onderhandelingen met het Belgische Core Equity liepen op niets uit.

Dat meldt Hema in een bericht aan de pers. Over een overnamebedrag worden nog geen uitspraken gedaan.

Samen met investeringsmaatschappij Ramphastos Investments, waar Boekhoorn eigenaar van is, wil Hema zich de komende jaren gaan richten op investeringen binnen zijn thuismarkt, online groei en internationale expansie. 'Ik ben erg verheugd met de komst van Ramphastos als nieuwe eigenaar van Hema', verklaart ceo Tjeerd Jegen. 'Dit is het beste scenario voor Hema, onze klanten, medewerkers en franchisenemers. Marcel Boekhoorn en zijn team hebben in de afgelopen jaren laten zien dat zij betrokken zijn bij hun deelnemingen, ondernemerschap stimuleren en een sterke investeringsvisie hebben.' Boekhoorn roemt het merk Hema en benadrukt de internationale kansen. 'Maar ook in Nederland zijn er genoeg mogelijkheden om te groeien. De overname past in mijn ambitie om bedrijven te laten groeien.'

Franchisenemers

Onderdeel van de deal is een nieuwe contract met franchisenemers over het e-commerce gedeelte. Op dat deel ketste eerdere onderhandelingen met de Belgische investeerder Core Equity juist af. Hema en franchisers hebben al langer onenigheid over de verdeling van de online opbrengsten. Besprekingen met franchisenemers zijn in een vroeg stadium met Hema en de Vereniging van Aangesloten Bedrijven(VAB) gehouden. Volgens Hema en de VAB is alleen samenwerken de enige manier om vooruit te komen. Alle lopende rechtszaken zijn ingetrokken, net als de opzegging van de franchisecontracten.

Boekhoorn

Marcel Boekhoorn is bekend als ondernemer en investeerder. In 2000 kocht hij het Ouwehands Dierenpark. Later investeerde hij onder meer in Bakker Bart. In 2005 nam hij Telfort over, dat hij later met winst aan KPN werd verkocht.