Twinkle | Digital Commerce

Webwinkelier niet gedwongen tot gratis aanbod dure betaalopties

2018-06-26
1000562

De nieuwe PSD2-wetgeving bepaalt onder meer dat webwinkeliers de kosten voor het gebruikmaken van gangbare betaalmiddelen niet door mogen berekenen aan hun klanten. Het Nederlandse kabinet zou dat verbod ook kunnen uitbreiden naar duurdere betaalopties, maar doet dat niet.

Sinds dit jaar is het Europese webwinkeliers verboden meerkosten te rekenen - surcharging - voor het gebruik van betaalmiddelen als de creditcard, Europese overschrijvingen en Europese incasso's. Lidstaten mogen er echter zelf voor kiezen nog een stapje verder te gaan en e-tailers ook te verbieden kosten in rekening te brengen wanneer hun klant kiest voor 'duurdere' betaaloplossingen, waaronder PayPal, American Express of de Diners Club-kaart. Nederland maakt daar geen gebruik van, blijkt uit een kamerbrief van 20 juni.

Thuiswinkel.org toont zich zeer verheugd over het besluit, dat in het voordeel van e-tailers uitvalt. Volgens Just Hasselaar, beleidsadviseur digital transactions, is naast de webwinkelier ook de consument gebaat bij het rekenen van meerkosten voor niet-gangbare betaalopties: 'Een resultaat daarvan kan zijn dat de winkelier gaat snijden in het aantal aangeboden betaalmiddelen, waardoor concurrentie en innovatie onder druk komen te staan. En dat kan nooit de bedoeling zijn.'

Volgens de brancheorganisatie leidt het verbod op surcharging bij duurdere betaalmiddelen in Nederland niet tot het gewenste reduceren van betaalkosten voor de consument, omdat het betaallandschap in ons land al laaggeprijsd en betrouwbaar gebleken is. Thuiswinkel.org vindt daarnaast dat de kosten van vrijwillig gebruik van bepaalde betaalmiddelen voor rekening van de consument horen te zijn.

Nederland loopt overigens nog immer achter met de invoering van PSD2. Eerder al leidde dat tot een vraagstuk op surcharging-gebied, omdat Nederlandse en PSD2-wetgeving botsen wanneer het gaat over het doorberekenen van een toeslag voor creditcardgebruik. Nederlandse psp's kunnen momenteel nog geen PSD2-vergunning aanvragen.

Lees ook: 'Toeslag op creditcard: verboden in Europa, toegestaan in Nederland' (12-01-'18)