Twinkle | Digital Commerce

'Eén-klikbetaling zet Alipay voor op iDeal'

2018-06-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:14

Alipay wint de komende anderhalf jaar dankzij zijn gebruiksgemak veel terrein in Europa. De betaalmethode van Alibaba zou in Nederland zelfs iDeal naar de kroon steken.

Dat zegt hoogleraar Cor Molenaar in het AD. Dit jaar doet Alipay, de betaaldienstverlener van het Chinese Ant Financial zijn intrede in maar liefst twintig nieuwe landen; in Nederland kan er al mee betaald worden bij de Bijenkorf en bij taxibedrijf Meppel Taxi, dat met regelmaat Chinese reizigers naar het toeristische Giethoorn brengt.

Geremde ontwikkeling

Volgens Molenaar is het populaire iDeal 'traag' en in de afgelopen tien jaar niet doorontwikkeld. Dat gaat de betaalmethode de kop kosten, voorspelt de hoogleraar. De strenge Europese regelgeving beteugelt ontwikkeling op betaalgebied, die bijvoorbeeld in China wél volop doorbloeit - door het gebruiksgemak van met één klik betalen wint Alipay uiteindelijk de meerderheid van de consumenten voor zich, denkt Molenaar.

Diepe zakken

Alipay slijpt inderdaad de messen: 'We zijn goed gesorteerd om de strijd om de retailbetaling te winnen', zegt Ant Financials directeur Li Wang tegen het FD. 'Je kan niet succesvol zijn als je defensief bent.' Het bedrijf heeft de daarvoor benodigde diepe zakken: het haalde onlangs een investering van 14 miljard dollar binnen en is de hoogst gewaardeerde fintech-speler ter wereld. Ant Financial is van plan via retailers marktaandeel te veroveren: 'De retail is onze ingang naar Europa.'