Twinkle | Digital Commerce

Webwinkel-oplichter: 'Het is ontzettend eenvoudig'

2018-04-17
1000562
  • [nieuws]
  • 1:01

Een 27-jarige man uit Heerenveen die verdacht wordt van oplichting van tientallen webwinkels, gaf valse afleveradressen op van woningen die via Funda aangeboden werden.

Resul E., die anderhalf jaar cel tegen zich hoorde eisen, lichtte webwinkels via die weg op voor duizenden euro's. Voordat de goederen op de via Funda verkregen adressen bezorgd werden, wijzigde hij de bestemming via track and trace en liet de bestellingen naar een servicepunt sturen. 'Ontzettend eenvoudig', aldus de verdachte tegen de rechter.

Doorverkopen

Hij en zijn partner worden daarnaast verdacht van het aanbieden van onder meer boeken en speelgoedartikelen via Marktplaats, zonder die te leveren. Daar werden ook de gestolen webwinkelproducten doorverkocht. Het gaat om ten minste veertig bestellingen met een orderwaarde van honderden euro's, vooral van dure kinderstoeltjes, buggy's en kinderwagens.

Of het daarbij blijft, is nog de vraag; het aantal aangiftes van oplichting dat bij de politie binnenkomt, loopt nog steeds op. 'Ik ben bang dat wat we slechts het topje van de ijsberg te pakken hebben', aldus de officier van justitie volgens het Dagblad van het Noorden.