Twinkle | Digital Commerce

SlijtersUnie afgeserveerd in hoger beroep Catawiki

2018-04-05
1000665
  • 1:33

Catawiki hoeft geen drank- en horecavergunning te verkrijgen voor de verkoop van sterke drank op zijn platform. Het online veilinghuis, dat verwikkeld is in een rechtszaak met de Koninklijke SlijtersUnie, krijgt daarmee gelijk van de Raad van State.

De SlijtersUnie klopte al in 2015 aan bij de burgemeester van Assen, waar Catawiki gevestigd is: de brancheorganisatie ageert tegen het aanbieden van sterke drank in de vorm van te veilen kavels. Dat gebeurt door particulieren, maar ook door bedrijven; zonder vergunning is dat onwettig, aldus de slijterskoepel, die echter al jaren bakzeil haalt bij zowel burgemeester als rechtbank.

Catawiki zelf verkoopt geen alcohol en is ook niet verantwoordelijk voor de fulfilment ervan; een slijtvergunning is dus niet nodig, oordeelt de Raad van State nu. 'Het doen van een bieding op een aangeboden kavel leidt niet rechtstreeks tot koop en levering of bezorging van die kavel en kan daarom niet gelijk worden gesteld aan het doen van een bestelling', luidt het vonnis.

Growth hacking

Ondertussen groeit Catawiki als kool. Het FD bestempelde het veilinghuis afgelopen jaar als snelste groeier in het Nederlandse bedrijfsleven tussen 2012 en 2015. Die uitbreiding kent echter ook groeipijnen: het verlies verdrievoudigde in 2016 naar 22 miljoen euro, tegenover een omzet van 35 miljoen, bleek in februari.

Dranksector

De Koninklijke SlijtersUnie en de Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid voeren vaker actie tegen online drankverkopers; zo stonden zij ook in de rechtbank tegenover Wijnvoordeel.nl en Wijnoutlet.nl. De klachten van de brancheorganisaties hebben betrekking op het prijsstunten met alcohol en de daarbij horende reclame-uitingen, die zouden aanzetten tot alcoholmisbruik; volgens de internetspelers wordt echter met twee maten gemeten en werken scherpe afprijzingen bij fysieke supermarkten drankproblematiek bij jongeren veel vaker in de hand.

In de komende Twinkle lees je een interview met Jacco Oosterhof, algemeen directeur van Wijnvoordeel.nl.