Twinkle | Digital Commerce

Producten aanbieden via Amazon: voordelen, stappen en regels

2018-01-31
23031295
 • 6:12

Amazon is hot en steeds meer Nederlandse merken en retailers gebruiken het kanaal om omzet te generen. Dat verklaart de lange rij op de Webwinkel Vakdagen voor de presentatie van Alex Ootes, verantwoordelijk voor de Europese expansiestrategie.

Door: gastblogger Jurgen de Vries

Mocht je al verkopen op Amazon, dan zul je de voordelen kennen. Misschien kun je aan de hand van het onderstaande je prestaties nog verbeteren. Mocht je nog niet verkopen op Amazon, dan kun je allicht meer voordeel doen met deze bijdrage.

Het Amazone regenwoud is het grootste op aarde en de Amazone rivier het langst. Amazon is de grootste online retailer ter wereld. Steeds meer consumenten gaan rechtstreeks naar Amazon om een zoekopdracht naar een product te starten. Als je producten plaatst op Amazon, bereik je niet alleen Amazon-klanten, maar zo’n beetje alle webshoppers.

Iedereen met toegang tot internet weet waarschijnlijk hoe groot Amazon is. Maar wat zijn de mogelijkheden om producten aan te bieden op Amazon? Welke stappen moet je zetten om vandaag nog te beginnen?

Voordat we hierop ingaan, eerst het volgende. Retailers kunnen op verschillende manieren hun producten op Amazon aanbieden – en het is belangrijk dit onderscheid te herkennen.

Productadvertenties versus de marketplace


* Aan de ene kant heb je Amazon productadvertenties
Tegen betaling reclame maken voor producten kan allereerst via zogenoemde headline-zoekopdrachten. Deze promoten je producten op basis van een specifieke zoekopdracht, zodat een artikel bovenaan in de resultaten verschijnt. Daaronder verschijnen de gesponsorde productadvertenties, te vergelijken met Google AdWords.

* Aan de andere kant heb je Amazon Marketplace
Je producten worden op basis van zoekopdrachten getoond en je betaalt niet voor de vermelding zelf. Zie het meer als een organisch zoekresultaat.

Beide vormen gebruiken productdata (middels feeds) als basis. De verschillen zijn hieronder te zien:

Leveren versus verkopen

In dit artikel zoomen we verder in op het aanbieden van een lijst van producten op de Amazon Marketplace. Voor het vervolg is het ook belangrijk om nog een ander verschil aan te geven: dat tussen Amazon-verkopers en leveranciers. Die laatsten (doorgaans merken annex fabrikanten) slijten verkopen rechtstreeks aan Amazon, in bulk. Deze producten zijn voorzien van de tekst ‘Sold by Amazon’. Hieronder gaat het over wat we ‘Amazon-verkopers noemen’, retailers of merken die de marktplaats gebruiken om hun eigen producten aan de man te brengen.

Waarom verkopen via Amazon?

Amazon is een belangrijk verkoopkanaal voor merken en retailers vanwege:

 • Extra verkoopkansen
  Een veel gehoorde mythe over verkopen via Amazon is dat merken en retailers niet bijdragen aan een groot deel van de totale verkoop. Echter, volgens Amazon is de helft van alle verkochte items afkomstig van deze externe partijen. Gezien het aantal transacties dat jaarlijks op het platform plaatsvindt is dit een enorme hoeveelheid omzet die rechtstreeks naar hen gaat.

  Hoe zit het met de omzetverdeling? In 2016 bedroeg de gerapporteerde omzet voor Amazon-verkopers rond de 22,9 miljard dollar. Inmiddels beschikt 64 procent van de Amerikaanse huishoudens over een Amazon Prime-account. De kansen op nieuwe klanten, nieuwe markten en een omzettoename zijn kortweg enorm.
   
 • Drempelverlaging internationale expansie
  Met kopers uit 180 verschillende landen biedt Amazon een platform voor merken en retailers om hun producten internationaal aan de man te brengen. Een vijfde van de verkopen door derden gaat inmiddels de grens over.

  Naast het wereldwijde bereik van Amazon heeft de e-commerce koning ook meer dan honderd magazijnen ofwel fulfilmentcentra over de hele wereld. Externe verkopers kunnen hun producten naar een locatie sturen, en hun fulfilment uitbesteden (Fulfillment by Amazon). Dit versnelt niet alleen de levertijd, maar het betekent ook dat Amazon compleet logistiek ontzorgt - van verzending en levering van de verkochte producten tot en met het retouren en terugbetaling.
   
 • Sterk merkvertrouwen
  Misschien wel het grootste voordeel van Amazon is zijn goede reputatie. Shoppers vertrouwen op wat & waar ze kopen en maken zich geen zorgen over het gehele aankoop- en leveringsproces. Amazon heeft zich goed gepositioneerd in het e-commerce speelveld, als one-stop-shop. En het werkt. Als ‘kleinere’ verkopers kun je meeliften op Amazons reputatie en hoef je minder werk te maken van naamsbekendheid en vertrouwen.


Hoe te beginnen met verkopen via Amazon?

Om te beginnen zijn de volgende stappen essentieel:

 1. Maak een Amazon Seller Central Account aan
  Indien je nog geen account hebt, dien je een verkoopaccount aan te maken.
   
 2. Gebruik de juiste feed template
  Amazon biedt een unieke template aan voor elk type product dat op de marktplaats wordt verkocht. De verschillende voorschriften en vereisten maken het essentieel dat je de juiste template gebruikt; als je feeds worden geweigerd, verlies je een hoop tijd. Sommige feed providers (zoals wij bij Productsup #disclaimer) gebruiken een Amazon API, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken over het vinden van de juiste feed template.
   
 3. Bereid je feed goed voor
  Zoals iedere grote marktplaats hanteert Amazon verschillende regels en voorschriften die je moet volgen voor zowel de structuur als de inhoud van je feed. Enkele belangrijke aandachtspunten bij het maken van een Amazon-feed:

  * Verkopen van verschillende merken is verboden
  Aangezien Amazon geen lijst aanbiedt van verboden merken, is het raadzaam rechtstreeks contact met hen op te nemen als je zeker wilt zijn dat de merken die jij aanbiedt goedgekeurd zullen worden.

  * Bepaalde categorieën vereisen goedkeuring
  Afhankelijk van het type categorie dat je wilt gebruiken, moet je wellicht toestemming vragen aan Amazon voordat je producten worden opgenomen.

  * Alle producten hebben een volledige product ID nodig
  Daarbij gaat het om een van de volgende formaattypes – ISBN, UPC, EAN, JAN of GTIN- 14.

  * Begrip van productrelaties is cruciaal
  Amazon wil de relatie tussen items goed weergeven, om consumenten duidelijk te maken welke variaties (kleur, maten, geuren, etc.) van je producten je aanbiedt. Amazon biedt de volgende illustraties aan om de relatie tussen ‘ouder/kind’ producten aan te tonen:

  * Sommige HTML en CSS is toegestaan
  Een veel voorkomende mythe is dat er geen code is toegestaan in de productbeschrijving van Amazon. Dit is echter onjuist. Een hele lijst met HTML-tags en CSS-attributen wordt geaccepteerd.

  * Alle producten hebben een ASIN nodig
  Elk product in Amazons catalogus moet een ASIN (Amazon Standard Identification Numbers ) hebben. Als je product al op Amazon word verkocht is er al een ASIN toegewezen die je zult moet vinden. Als je product nog niet word verkocht maakt Amazon een ASIN r voor je aan. Voor verkopers met veel volume kan dit een uiterst tijdrovend proces zijn.

  * Fulfilment latency is essentieel
  Amazon wil weten hoe snel je het product bij een klant kunt krijgen als deze eenmaal heeft gekocht. Het bedrijf hanteert een hoge standaard van service en snelheid en het verwacht van hun verkopers hetzelfde. Hoewel de regels van Amazon afhangen van het type items dat je verkoop, kun je meestal rekenen op de volgende verplichte velden:

Amazon staat erom bekend om dat het specificaties regelmatig wijzigt. Daarom is het verstandig om deze goed in de gaten te houden. Dit alles klinkt als veel om rekening mee te houden, niet? Dit is een van de redenen waarom Amazon aanbeveelt dat volumeverkopers een feed management tool gebruiken voor het analyseren, optimaliseren en exporteren van productdatafeeds.

De hoge eisen van Amazon Marketplace

Amazon heeft geen tekort aan kopers of verkopers. Daarom is het bedrijf niet bang om hoge eisen te stellen. Een hoogkwalitatieve feed is niet alleen nodig voor goede verkoopprestaties maar ook om ervoor te zorgen dat producten überhaupt geaccepteerd worden op Amazon.

Bedenk daarbij:

 • Amazon heeft een positieve wereldwijde reputatie hoog te houden
  Amazon zou geen internationaal e-commerce imperium hebben kunnen opbouwen zonder het vertrouwen van de consument te vestigen en tegelijkertijd een uitstekende service te bieden. Daarom hebben ze hun standaardniveau vastgesteld voor merken en verkopers die op hun marketplace willen verkopen. Als je producten onvolledig of onnauwkeurig zijn, of je je niet houdt aan de strikte regels en voorschriften, zal Amazon je producten zonder pardon afkeuren. Je zult dan een feedback-bericht ontvangen (over waarom je producten zijn afgewezen), zodat je hieraan kunt werken.
   
 • Zeer concurrerende omgeving
  Het is geen geheim dat Amazon vele honderdduizenden partijen trekt die het platform gebruiken om producten te verkopen. Dit zorgt voor een zeer competitieve omgeving . Door kwalitatief hoogstaande content te bieden rondom je producten, vergroot je de kans dat je artikelen zich onderscheiden van de rest en aangekocht worden door de consument die op dat moment klaar is om te kopen.

Jurgen de Vries is regional director business development Benelux bij Productsup.