Twinkle | Digital Commerce

Aantal eenpitter-webshops verzevenvoudigd in grote steden

2017-12-13
1000562
  • [nieuws]
  • 1:11

Het aantal eenmanszaken onder webshops is in de vier grote steden in tien jaar tijd verzevenvoudigd. Met 4.860 ondernemingen staan webwinkels in de top-5 bedrijfssectoren waarin het aantal solo ondernemers het hardst groeit.

Dat meldt het CBS. Op 1 januari 2007 waren 607 ondernemers actief met een eigen webwinkel; dat aantal groeide in tien jaar tijd met 800 procent. In Amsterdam, Utrecht en Rotterdam staan webshops op de vijfde plek van sectoren waarin het aantal eenmanszaken snel toeneemt; in Den Haag zelfs op vier.

'Digitalisering heeft de drempel steeds meer verlaagd om voor jezelf te beginnen', verklaren de onderzoekers. De opmars van het aantal online ondernemers is in alle grote steden onmiskenbaar, ondanks het aantal afhakers, dat volgens Creditsafe op ruim een kwart ligt na het tweede bestaansjaar.

Landelijk

Eenpitters zijn niet alleen in de grote steden, maar ook op nationaal niveau verantwoordelijk voor 'de volledige groei van het aantal bedrijfsvestigingen tussen 2007 en 2017', aldus het onderzoeksrapport. Naast de e-commerce sector nam het aantal eenmanszaken ook sterk toe onder organisatiebureaus, financiële holdings, bouwbedrijven en industrieel ontwerpers. Het aantal 'pure' webwinkels is in Nederland in de afgelopen tien jaar verachtvoudigd, van ruim 4.000 in 2007 naar ruim 32.000 begin dit jaar, volgens cijfers van het CBS.