Twinkle | Digital Commerce

‘Nederlandse shops aantrekkelijker voor buitenlandse investeerders’

2017-10-10
1100619
  • 1:14

Het wordt voor Nederlandse bedrijven naar verwachting gemakkelijker om kapitaal uit het buitenland aan te trekken. Dat staat in het akkoord dat de vier nieuwe regeringspartijen vanmiddag presenteerden. De dividendbelasting wordt afgeschaft en de Vennootschapsbelasting (VPB) gaat omlaag naar 21 procent.

Het afschaffen van de dividendbelasting per 2019 (pdf) is op het eerste gezicht vooral gunstig voor buitenlandse investeerders. Deze partijen houden nu namelijk meer geld over. Maar Nederlandse bedrijven zijn als gevolg van de maatregel ook aantrekkelijker voor internationale investeringen.

Meer concurrentie

Voor webwinkels in bijvoorbeeld de Twinkle100 betekent dit dat zij sneller buitenlands groeigeld kunnen aantrekken. Daarnaast kan de concurrentie op de lokale markt groeien met Nederlandse kantoren van internationale spelers. Kabinet Rutte III wil namelijk ook meer buitenlandse partijen naar ons land lokken.

Profiteren

‘Wij willen dat Nederland een land is waar het voor ondernemingen aantrekkelijk is om zich te vestigen en van waaruit Nederlandse bedrijven handel kunnen drijven over de hele wereld’, zo staat in het akkoord. ‘Daar profiteert Nederland van, want deze bedrijven voegen werkgelegenheid, innovatie en kracht toe aan onze economie. Heel veel mensen werken bij internationaal opererende bedrijven en bij bedrijven die daaraan toeleveren. Voor veel internationaal opererende bedrijven is Nederland een aantrekkelijk vestigingsland. Om dat zo te houden in een steeds verder globaliserende wereld zijn maatregelen nodig. We richten ons op bedrijven die echt een toegevoegde waarde hebben in plaats van bedrijven die Nederland alleen als postbus gebruiken.’


Gerelateerde artikelen: