Twinkle | Digital Commerce

Dreigende boete voor Google wegens sjoemelen met Shopping

2017-11-11
24931402
  • 1:02

Google hangt een fikse boete boven het hoofd, als het aan de Europese Commissie ligt. De mededingingsautoriteit van de EU concludeert na zeven jaar onderzoek dat de Shopping-dienst van de zoekgigant oneerlijke concurrentie faciliteert.

Binnenkort doet de Europese Commissie definitief uitspraak. De EU-mededingingsautoriteit uitte eerder beschuldigingen aan het adres van Google wegens oneerlijke handelspraktijken bij Google Shopping. Door aangesloten retailers prominenter in de zoekresultaten te plaatsen, benadeelt Google zowel zijn concurrenten als consumenten, meent de waakhond.

Beslag op deel jaaromzet
Aan diverse pogingen van de Amerikaanse zoekmachine om de zaak te schikken, gaf de Europese Commissie geen gehoor. Het zit erin dat Brussel Google veroordeelt tot een boete van tien procent van zijn wereldwijde jaaromzet, de straf die staat op het overtreden van de Europese mededingingswetten. Ook volgen waarschijnlijk nog onbekende aanvullende maatregelen jegens Google.

Streng optreden
De EU jaagt de laatste tijd fervent op bedrijven waarbij vermoedens van oneerlijke concurrentie verrijzen. Ook Amazon kreeg een harde tik op de vingers wegens dominante voorwaarden in zijn e-bookbeleid, die het inmiddels naar tevredenheid heeft aangepast.