Twinkle | Digital Commerce

EU akkoord met Amazons gewijzigde e-book beleid

2017-06-01
25131413
  • [nieuws]
  • 1:03

De Europese Commissie vindt dat er niet langer sprake is van oneerlijke concurrentie op het e-bookplatform van Amazon. De webwinkelgigant heeft de bindende voorwaarden die Europese uitgevers van e-books eerder voorgelegd kregen, aangepast.

Het bestuursorgaan startte een onderzoek naar Amazon toen twee jaar geleden vermoedens rezen dat de webshop clausules afdwong die zijn concurrentiepositie onterecht versterkten. Verkopers zouden verplicht zijn hun e-books onder gunstigere voorwaarden op Amazon aan te bieden dan elders.

Streep door eisen
In antwoord op de bezorgdheid die de Europese Commissie daarover uitsprak, liet Amazon die eisen aan e-book verkopers vallen. Ook belooft de webwinkel niet langer inzicht te eisen in de afspraken die uitgevers met andere verkoopplatforms maken. Amazon zal bestaande contracten met dergelijke clausules niet langer handhaven; e-book verkopers mogen zulke overeenkomsten eenzijdig opzeggen.

Tien procent omzetboete
Amazons toezeggingen gelden voor een periode van vijf jaar voor elk e-book in elke taal dat Amazon verspreidt in de Europese Unie. Indien de e-commerce reus één van zijn beloftes schendt, is de EU gemachtigd tien procent van Amazons totale jaarlijkse omzet op te eisen.

Lees ook: 'Een op vijf fysieke boeken online verkocht' (10-04-'17)