Twinkle | Digital Commerce

Nederlandse banken introduceren gezamenlijke betaalapp

2017-08-02
210118
  • [nieuws]
  • 1:24

Nederlandse banken werken samen aan de lancering van Payconiq, die nog deze zomer moet plaatsvinden. Met de betaalapp, die gekoppeld is aan een betaalrekening, kunnen consumenten zowel online, in winkels en aan elkaar betalen met hun smartphone.

ABN AMRO, ASN Bank, ING, Rabobank, RegioBank en SNS integreren de mobiele betaaldienst vanaf de zomer in hun systeem. Webshops kunnen vanaf dat moment Payconiq via een directe link of QR-code beschikbaar maken voor hun klanten. In de winkelstraat kan de Payconiq-gebruiker ook betalen met de app door het scannen van een QR-code of het selecteren van de winkel via geolocatie.

Geen IBAN-nummer nodig
Onderling betalen aan bekenden gebeurt via de contactenlijst in de smartphone, waarbij niet langer een IBAN-nummer benodigd is; de app is gekoppeld aan de betaalrekening van de gebruiker. Payconiq werkt samen met het Belgische Joyn, een loyaliteitsprogramma waarin consumenten kunnen sparen voor aanbiedingen.

Naar Europa
Payconiq is getest in België, waar inmiddels vier grote banken en 25.000 winkeliers de mobiele betaaldienst gebruiken. ‘Na een succesvolle pilot en uitrol in België hebben wij de ambitie om ook in andere landen in Europa een grote impact te gaan maken’, aldus Duke Prins, ceo van het oorspronkelijk Amsterdamse initiatief.

PSD2
De samenwerking tussen grote banken en de betaalapp sluit aan bij de naderende introductie van de Europese Payment Services Directive 2, die vanaf eind 2018 voorschrijft dat consumenten externe partijen toestemming kunnen geven betalingsgegevens op te vragen bij banken en betalingen uit te voeren.