Twinkle | Digital Commerce

AI-systeem Otto reduceert restvoorraad met 20 procent

2017-05-28
23651330
  • [nieuws]
  • 0:52

Otto zet kunstmatige intelligentie in voor het automatisch bestellen van voorraden. Het systeem voorspelt op basis van een aantal variabelen wat consumenten gaan kopen, waardoor Otto sneller levert en daardoor minder retouren ontvangt.

De Duitse e-retailer besloot een AI-systeem in te zetten dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor het CERN-laboratorium in Genève. De restvoorraad is daardoor geslonken met een vijfde, goed voor twee miljoen minder retouren op jaarbasis, meldt The Economist.

Accuraat voorspellen
​Otto concludeerde uit eigen data dat zijn klanten artikelen sneller terugstuurden als ze die niet binnen twee dagen of in meerdere zendingen ontvingen. Het bedrijf past het algoritme toe als inkoopformule, waarbij factoren als het weer, zoekresultaten en verkopen uit het verleden gebruikt worden om de vraag te voorspellen. Volgens het voormalige postorderbedrijf is die verwachting zo goed dat de technologie met negentig procent zekerheid voorspelt wat consumenten in de eerstvolgende dertig dagen gaan kopen.