Twinkle | Digital Commerce

Staples sluit meer filialen na tegenvallend resultaat

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:03

De Amerikaanse retailer Staples sluit de deuren van zeventig vestigingen na bekendmaking van zijn laatste resultaat: een verlies van 548 miljoen dollar. Staples rapporteert daarmee de slechtste cijfers van de afgelopen zeven maanden.

Ook in 2016 leidden Staples' tegenvallende resultaten in thuisland Amerika tot sluiting van 48 filialen. Dit jaar kost het verlies van nog eens 70 vestigingen de retailer bijna vijf procent van zijn totale aandeel in de winkelstraten; de teller staat nu nog op 1600 winkels.

Digitaal onderscheiden
Staples' fysieke vestigingen ondervinden veel concurrentie van grote online spelers als Amazon. De handelaar in kantoorartikelen probeert daarom zijn positie online te verstevigen, maar richt zich ook op het b2b-segment. Met nieuwe technologieën als een biometrische bestelfunctie en een 'ideale looproute' in zijn app voor winkelende klanten probeert Staples zich te onderscheiden.

Mislukte fusie
Eerder probeerde Staples te fuseren met OfficeDepot, maar dat plan sneuvelde op bevel van de rechter; er zou sprake zijn van kartelvorming. Door het verbod op samensmelting tussen de partners zag Staples zich eind vorig jaar genoodzaakt zijn complete Europese tak te verkopen, die bestond uit ondernemingen in zestien landen, waaronder Nederland.