Twinkle | Digital Commerce

Brussel: 'Lidstaten mogen niet zelf btw-tarief e-books verlagen'

2017-06-01
180101
  • [nieuws]
  • 1:19

EU-lidstaten mogen niet op eigen initiatief het btw-tarief op e-books verlagen, oordeelde het Europees Hof van Justitie vandaag. In een rechtszaak aangespannen door de Poolse ombudsman bepaalde het Hof dat het verschil tussen btw op fysieke en digitale boeken voorlopig blijft.

In de uitspraak legt het Hof uit dat het verschil in btw-tarieven tussen fysieke en digitale boeken 'het gevolg is van de bijzondere btw-regeling die geldt voor de elektronische handel'. Voor e-books willen de rechters geen uitzondering maken: 'Aangezien de elektronische diensten als geheel voortdurend evolueren, werd het namelijk noodzakelijk geacht ze te onderwerpen aan duidelijke, eenvoudige en uniforme regels'.

Hoop op verlaging
Afgelopen week introduceerde bol.com samen met Kobo leesabonnement 'Kobo Plus'. Directeur Daniel Ropers uitte daarbij de hoop dat e-books hetzelfde btw-tarief zouden krijgen als fysieke boeken: 'Wij hopen dat de Nederlandse overheid, in navolging op andere Europese landen, het te hoge belastingtarief van 21% op ebooks verlaagt naar 6% en het tarief daarmee gelijk stelt aan dat voor fysieke boeken. Dit zal digitaal lezen nog goedkoper maken en de groei stimuleren.'

Nieuwe wet
De nummer 1 van de Twinkle100 hoeft het hoofd echter nog niet te laten hangen na de uitspraak van vandaag: op de achtergrond werkt de EU aan wetgeving die het btw-tarief voor digitale publicaties definitief gelijk trekt met dat voor hun fysieke tegenhangers. Die nieuwe belastingwetten wachten echter nog op groen licht van het Europees Parlement en de Europese Raad.