Twinkle | Digital Commerce

Amazon koopt grootste online marktplaats Midden-Oosten

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 1:09

Amazon neemt Souq.com over. 's Werelds grootste e-retailer maakt daarmee een grote stap richting de markt in het Midden-Oosten, die veel potentie in zich heeft. Souq.com is de grootste online retailer in het gebied.

Al maanden gingen er geruchten; de kogel is nu door de kerk. Souq.com verkoopt consumentenelektronica, mode en huishoudartikelen. Beide partijen maken de overnamesom niet bekend, maar er zou volgens Reuters iets onder een miljard dollar met de aankoop gemoeid zijn.

Toenemende concurrentie
Amazon is niet de enige die instapt in de oosterse markt. In november richtten Yoox Net-a-Porter en de Midden-Oosterse investeringsgroep Symphony Investments een joint venture op om dezelfde markt aan te boren. Ook is er een groot e-commerceplatform van eigen Midden-Oosterse bodem in aantocht: Noon.com.

Mobiele markt
Online winkelen via mobiel kent een hoge populariteit onder consumenten uit het Midden-Oosten. Zo zijn Koeweit, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten topmarkten op wereldniveau op het gebied van m-commerce.

Overnemen
Amazon bouwt in de regel liever een eigen organisatie in nieuw gebied dan dat het een overname doet. In het Midden-Oosten heeft de e-retailer echter nog weinig eigen mensen en infrastructuur, waardoor de overname van Souq voor de hand lag, schrijft Reuters. Ook de hoge prijzen van import uit het gebied zouden uitbreiding van Amazons eigen aanwezigheid aldaar stimuleren.