Twinkle | Digital Commerce

Bruna in acute nood, online nog geen levensredder

2017-05-28
39682232
  • [nieuws]
  • 1:05

Bruna bevindt zich in zodanig grote problemen, dat aandeelhouders PostNL en ING een zak noodgeld beschikbaar hebben gesteld. De online activiteiten van de keten, waaronder het abonnement voor onbeperkt lezen Bliyoo, zouden nog te weinig opleveren om gezond te kunnen zijn.

De omzet uit Bruna’s digitale verkoop heeft de retailketen de afgelopen jaren nog niet buiten de gevarenzone gekregen. Volgens het Financieele Dagblad stond het verlies van Bruna in 2014 op 4,4 miljoen euro en in 2015 op 7 miljoen euro. Ook in 2016 zijn rode cijfers geschreven.

Risicovolle verdienmodellen
Nadat topman Fred Zeegers begin dit jaar werd uitgezwaaid, nam Rob Schuyt plaats in de directie. Hij wijst op het risico dat de verdienmodellen van Bruna onvoldoende zijn bij te sturen, naast dat de omzet achterblijft en het aantal winkels (nu nog driehonderd in totaal) sterk afneemt. Met het noodgeld van PostNL en ING wil Schuyt de kosten verder onder controle krijgen en de verdienmodellen van de keten verbeteren.

Bliyoo
Bruna’s Bliyoo - twee jaar geleden gelanceerd – voegde in september de grote uitgevers VBK, Overamstel en WPG  toe aan zijn leesabonnement. Daardoor bevat Bliyoo nu zo’n twaalfduizend verschillende Nederlandstalige boeken en tijdschriften.