Twinkle | Digital Commerce

ShoppingTomorrow: nieuw model voor replatforming

2017-05-28
180101
  • [nieuws]
  • 2:24

Een groep Nederlandse e-commerce experts heeft in het kader van ShoppingTomorrow een model opgesteld voor (re)platforming: het overstappen op een nieuw platform, of het migreren naar een nieuwe versie van het bestaande platform.

Het model zorgt met zes heldere stappen voor structuur in het replatforming-proces. Zo houdt het rekening met de impact van replatforming op organisaties in termen van tijd, geld en techniek, en laat het zien hoe directies, medewerkers en klanten optimaal bij het proces betrokken kunnen worden.

Dat schrijft de expertgroep (Re)platforming van ShoppingTomorrow (leden) in de zogenoemde bluepaper die is opgeleverd. Samen met de rapporten van andere expertgroepen zijn de bevindingen gebundeld in een nieuw boek van het onderzoeksprogramma.

Replatforming 2.0
‘Allereerst adviseren wij bedrijven om te beginnen met een grondige analyse van de huidige situatie”, zegt Okko Huisman, ceo bij CloudSuite en gastheer van de expertgroep. ‘Er moet duidelijk in kaart worden gebracht wat de aanleiding voor de replatforming is. Hierbij kun je denken aan hoge kosten of technische beperkingen van het huidige platform of aan veranderende behoeften van markten en doelgroepen. Vervolgens is het zaak om een concrete business case op te zetten voor het vernieuwen van het platform. Dit is essentieel om voldoende draagvlak binnen de organisatie te creëren.’

De volgende stap binnen ‘replatforming 2.0’ omvat het beschrijven van het huidige ict-landschap. In de bluepaper van de expertgroep staat een uitgebreid multichannel-lagen-model dat kan helpen om een heldere blueprint van de huidige processen en ict-architectuur te maken waarbij er altijd vanuit de eind-klant gedacht wordt. ‘Het is uiteindelijk de klant die bepaalt of de ervaring die wij ze bieden, de meest treffende is. Customer centricity vraagt om een integrale aanpak door de hele organisatie heen’, aldus Jeroen van Mierle. Hij is omnichannel consultant & directeur sales bij foryouandyourcustomers en voorzitter van de expertgroep. ‘Daarnaast moet er gekeken worden naar de technische aspecten van de gewenste ict-infrastructuur. Hierbij wordt er bijvoorbeeld bepaald of de nieuwe infrastructuur zelf gemaakt of gekocht moet worden en of er in de cloud of in-premise gewerkt gaat worden’, voegt gastheer Huisman daar aan toe.

Pas als er op basis van de business case voldoende draagvlak is binnen de organisatie en er duidelijkheid is over aspecten als budget en projectmanagement, is het tijd om te kijken welk platform en welke partner geschikt zijn. Hiervoor raadt de expertgroep de “10 C’s” voor het selecteren van de juiste leverancier aan.

Aan de hand van zaken als capaciteit, competentie en consistentie kan de leverancier worden gevonden die past bij de wensen van je organisatie. En als het ideale platform is geselecteerd, is het tijd voor de laatste stap, de implementatie en livegang van het nieuwe e-commerceplatform. ‘Hierbij is het belangrijk om te beseffen dat de livegang nooit in één keer goed gaat. Dit mag qua tijd en testen dus niet worden onderschat’, besluit Van Mierle.

Dit is het eerste van een reeks artikelen over de bluepapers van ShoppingTomorrow op deze site. Op de site van ShoppingTomorrow zijn de bluepapers van de verschillende expertgroepen los te downloaden.