Twinkle | Digital Commerce

EBA: 'Kastje bij mobiele betaling webshop'

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:58

De Europese Bankenautoriteit (EBA) adviseert het verplicht stellen van een betaalkastje bij bestellingen in mobiele webshops vanaf 2018. Het EU-adviesorgaan hoopt zo fraude bij betalingen op internet tegen te gaan.

Volgens de EBA moet elke consument een identificatiekastje gebruiken bij aankopen boven de 10 euro, meldt De Telegraaf. Het advies van de EBA werd opgesteld op verzoek van het Europese Parlement, gezien de toename van fraude bij online betalingen. Het adviesorgaan kan alleen in noodsituaties besluiten afdwingen, dus is het aan de EU om de maatregel wel of niet in te voeren.

Zorgen
Het aantal mobiele betalingen stijgt aanzienlijk, bleek eerder deze maand uit onderzoek van eCommerce Payment Monitor. Volgens De Telegraaf maken diverse organisaties zich zorgen om de consequenties voor de omzet uit mobiele webshops, wanneer klanten alleen nog via een kastje aankopen kunnen doen. Webshop Keurmerk sprak tegen de krant zijn zorgen uit, banken als ABN Amro en ING keerden zich tegen het advies en de Europese webshopbelangengroep EMOTA schreef een brandbrief aan vice-voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans.

Andere methoden
Paul Alfing, senior adviseur betalingsverkeer bij Thuiswinkel.org, laat aan Twinkle weten 'erg ongelukkig' te zijn met het voorstel. 'Het is goed dat er wordt gekeken naar manieren om fraude tegen te gaan en betalingen veiliger te maken, maar nu wordt er vastgehouden aan één oplossing, terwijl er verschillende methodes voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan een risk based approach, waarbij webshops klanten die vaker bestellen, herkennen en vertrouwen. Er is tegenwoordig ook steeds meer mogelijk op het gebied van biometrische betalingsmethoden. Voor je mobiel ga je terug naar huis, voor je portemonnee ook - maar niet voor een kastje. Zo gaan we tientallen jaren terug in de tijd.'


UPDATE (13.30 uur):
Bovenstaande geldt volgens Gijs Boudewijn, adjunct-directeur Betaalvereniging Nederland, als optie voor met name creditcards als betaalmiddel. Betalingen via iDeal en apps van banken beantwoorden volgens Boudewijn al aan de technische eisen die de EBA stelt. 'De EBA heeft geadviseerd om bij mobiele betalingen gebruik te maken van strong consumer authentication,' legt Boudewijn uit aan Twinkle. 'Die bestaat uit drie elementen: een bezit (betaalpas), kennis (een pincode) en een uniek kenmerk. Wanneer gebruik gemaakt wordt van twee van deze drie elementen, is de veiligheid voldoende gewaarborgd.' Een fysiek kastje kan aan deze eisen beantwoorden, maar een code zou ook kunnen volstaan. Twinkle heeft over deze kwestie uitsluitsel gevraagd aan De Nederlandsche Bank, vertegenwoordiger van EBA in Nederland, die tot dusver nog geen reactie kon geven.