Twinkle | Digital Commerce

Amazon weigert recensies gratis testers

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:04

Amazon scherpt haar beleid voor productrecensies aan: consumenten die het artikel gratis of met korting gekregen hebben, mogen niet langer beoordelen. Onderzoek toont aan dat korting op een product recensieschrijvers aanzienlijk beïnvloedt.

De webwinkelgigant heeft verklaard alleen nog productrecensies vanuit haar eigen Amazon Vine-programma te accepteren. In dit programma kan Amazon reviews beoordelen op basis van verschillende criteria en krijgen verkoper en koper geen kans een gekleurde recensie op het platform te plaatsen. Voorheen mochten klanten nog wel testexemplaren van artikelen beoordelen, mits zij dat feit expliciet in hun beoordeling vermeldden.

Minder kritisch
ReviewMeta toonde aan dat klanten die korting krijgen of een product gratis mogen testen, veel  vaker positieve beoordelingen geven en veel minder geneigd zijn kritisch te becijferen. 7 miljoen beoordelingen op Amazon werden onder de loep genomen. Deze vertoonden onderling aanzienlijke verschillen wanneer de koper met korting was gestimuleerd tot een beoordeling.

Rechtzaken
Amazon heeft in het verleden vaker fel uitgehaald naar verkopers met onoprechte recensies. Zo sleepte het bedrijf afgelopen juni meerdere verkopers voor de rechter voor het kopen van valse recensies. Het nieuwe, striktere beleid maakt een uitzondering voor boeken; consumenten mogen daar nog  wel een gratis testexemplaar van beoordelen.