Twinkle | Digital Commerce

Inschrijving aandelen Takeaway.com begonnen

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:39

Beleggers kunnen zich vanaf vanochtend inschrijven voor aandelen in Takeaway.com, die tussen de 20,50 en 26,50 euro gaan kosten. Daarmee komt de marktwaardering uit op al gauw twaalf keer de afgelopen jaaromzet. De handel begint naar verwachting op 30 september.

Dat maakt het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl vanochtend bekend. Er komen maximaal 8.536.585 nieuwe aandelen op de markt, daarnaast zullen ten hoogste 10.616.895 bestaande aandelen worden aangeboden. Ze zijn grotendeels van Prime Ventures, Macquarie Capital en de oorspronkelijke oprichters van overnameprooi Lieferando.de, die hun belang verkopen. Ceo Jitse Groen behoudt 95 procent van zijn aandelen.

Groeipotentieel
De oprichter laat vanochtend optekenen: ‘Wij zijn zeer verheugd vandaag meer details bekend te maken rondom onze beursgang, omdat wij dit als een belangrijke stap zien om ons groeipotentieel voor de toekomst te realiseren. We zijn klaar om een beursgenoteerd bedrijf te worden en kijken er naar uit om onze visie over het uitbreiden van ons marktleiderschap te delen met potentiële investeerders.’

Bestemming
Takeaway.com verwacht bruto minimaal 350 miljoen euro op te halen met de beursgang. Zo’n 40 miljoen wordt gestoken in organische groei, onder meer in Duitsland. Ongeveer 22,5 miljoen euro is bestemd voor de financiering van de aankoop van Just Eat Benelux, 20 miljoen euro is voorbestemd om ‘uitstaande bedragen van de faciliteitenovereenkomst van de Vennootschap terug te betalen’, aldus het bedrijf. ‘De rest van de netto-opbrengsten wordt naar verwachting gebruikt om de Vennootschap extra flexibiliteit te bieden voor organische en acquisitie mogelijkheden die zich kunnen voordoen en voor algemene bedrijfsdoeleinden.’

Marktkapitalisatie
Op basis van de vandaag genoemde indicatieve bandbreedte heeft Takeaway.com na de beursgang een ‘marktkapitalisatie’ van tussen de 904 miljoen en 1.118 miljoen euro. Dat is 11,7 tot 14,5 keer de omzet in het afgelopen jaar, die uitkwam op een kleine 76,6 miljoen euro. Er werd een verlies van 19,5 miljoen euro geleden.

Prospectus
Takeaway.com denkt echter goede papieren te hebben voor een zonnige, winstgevende toekomst. Uit de naar het Nederlands vertaalde inleiding van de prospectus: