Twinkle | Digital Commerce

Belgische minister pleit voor loonkostenverlaging in e-commerce

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:06

De loonkosten voor de e-commerce sector moeten in België verlaagd worden. Dat zegt federaal minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters. Hij pleit vooral voor een lastenverlaging voor nachtwerk.

Volgens De Morgen verliezen onze zuiderburen veel e-commerce banen aan het buitenland. Peeters denkt dat de loonkosten voor nachtarbeid in e-commerce daar de boosdoener van zijn en wil de mogelijkheden voor een lastenverlaging onderzoeken. ‘Ik denk dat dat een boost kan geven voor de werkgelegenheid in die sector’, zegt hij.

Nachtarbeid toegestaan
Het verbod op nachtarbeid in de Belgische e-commerce sector werd eind vorig jaar opgeheven. De belangrijkste reden: door de stop op orderverwerking na acht uur ’s avonds gaat veel van de omzet verloren aan buitenlandse bedrijven, waaronder aan Nederlandse ondernemingen.

Op bedrijfsniveau
De Belgische regering bepaalde dat de regels rond nachtwerk op bedrijfsniveau moesten worden afgesproken. Een half jaar later bleek dat e-commerce ondernemingen daar de noodzaak niet zo van inzien. Geen enkel bedrijf kwam met een cao-bepaling voor nachtwerk.

Vennootschappen met werk
Naast de lastenverlaging in e-commerce specifiek, wil Peeters alle Belgische vennootschappen die werk creëren een ‘fiscaal steuntje in de rug’ geven. Hij spreekt over ‘een shift tussen vennootschappen die werk creëren en vennootschappen die winst creëren zonder werk’.