Twinkle | Digital Commerce

VidaXL komt met marktplaats

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:44

VidaXL bouwt aan een marktplaats, waarop andere online verkopers hun producten kunnen aanbieden. Het internationale opererende Nederlandse bedrijf, sinds kort actief in de Verenigde Staten, maakt vandaag in Barcelona kans op de Entrepreneurial Award.

De Entrepreneurial Award is een van de drie European Ecommerce Awards die later vanmiddag worden uitgereikt. In een speed pitch vertelde VidaXL’s Kijo Oudshoorn over de prestaties en plannen van het bedrijf.

Eigen merk
Op basis van onderzoek en gesprekken met producenten laat VidaXL producten fabriceren onder de eigen naam. Het aanbod is uiterst divers, van opblaasbare kano’s tot diervoederbakken en van poefs tot pneumatische uitdeukers met glijhamer. ‘We stellen onszelf altijd drie vragen’, legde Oudshoorn uit. ‘Kunnen we producten kopen, kunnen we ze verkopen en is er markt. Vorig jaar hebben we zesduizend concurrerende artikelen op de markt gebracht.’ De ene keer is VidaXL concurrerend op prijs, de andere keer op de productopties, de andere keer op het verpakkingsvolume (en daarmee de internationale verzendkosten).

‘Groots leven voor weinig’
VidaXL (pay-off: ‘Groots leven voor weinig’) is vooral groot in home & garden en het voegt mondjemaat ook artikelen van andere merken toe aan zijn internationale websites. Het gaat momenteel om ongeveer 3 tot 4 procent van het assortiment, aldus Oudshoorn vanmiddag. Het leeuwendeel van de producten is van het eigen merk.

Marktplaatsverkoop
Binnenkort zal het ‘vreemde’ aandeel groeien, omdat VidaXL de deuren gecontroleerd openstelt voor andere verkopers. Het bedrijf, dat vanuit Venray levert in alle Europese landen, biedt hen de mogelijkheid vanuit hun eigen voorraad producten te slijten op VidaXL. De onderneming is zelf uitermate ervaringsdeskundig als het gaat om marktplaatsverkoop. Zo is het aanbod te vinden op Amazon, Bol.com, eBay, Neckermann.com, La Redoute en Rakuten, onder heel veel meer.

Los Angeles
Vorige maand is VidaXL, dat ieder land met een dedicated webshop bedient, begonnen met online verkoop in de VS. Amerikanen worden beleverd vanuit een magazijn in Los Angeles, vertelde Oudshoorn. VidaXL, buiten Europa ook in Australië actief, mikt dit jaar op een omzetgroei van 44 procent. Vorig jaar werd voor het eerst (iets) meer dan 100 miljoen euro in de boeken gezet.