Twinkle | Digital Commerce

Gat in de markt: handgemaakt door ambachtslieden

2017-05-27
180101
  • 1:34

Ambachten als meubelmaken zijn amper nog in het Nederlandse straatbeeld te zien. Online zijn ze zelfs helemaal niet vertegenwoordigd. Veeda wil met een moderne webshop ambachten weer in het hart van de commercie plaatsen, om te beginnen met meubels van Nederlandse bodem, gemaakt met Nederlandse handen en van Nederlands hout.

Tekst: Danielle Scheffer

Anderhalf jaar geleden kwamen Danny Klaassen en Wayne Berkelmans, eigenaren van online marketingbureau Internetbazen.nl, bij toeval terecht bij een meubelmaker die zijn meubels maar lastig kwijt kon. Deze man konden ze op dat moment niet helpen, maar ze kwamen er wel achter dat het fenomeen ‘ambacht’ online eigenlijk geen platform had. Ze raakten enthousiast en begonnen Veeda, ‘ambassadeurs van het ambacht’.Na een jaar voorbereiding ging in februari 2016 Veeda.nl live.

Het innovatieve aan de webshop is dat niet zoals bij reguliere webwinkels het product centraal staat, maar juist de makers. Het platform wil een gehele beleving overbrengen. ‘Een meubel bijvoorbeeld is geen losstaand ding, het heeft een verhaal, een oorsprong. We hebben veel aandacht besteed aan ons webdesign om dit verhaal zo goed mogelijk te kunnen vertellen. Elke productdetailpagina is uniek. Daarnaast vind je binnenkort bij elke meubelmaker een korte documentaire’, vertelt Klaassen. Hij werkt het liefst met video om het verhaal interactief te kunnen vertellen. Op dit moment wordt Veeda vooral gepromoot via AdWords en via social media. ‘We krijgen veel positieve reacties op de video-content die we delen via Facebook.’

Hoe is de logistiek en distributie geregeld? ‘Zodra een bestelling is geplaatst, gaat de meubelmaker aan de slag. De levertijd verschilt per meubel en maker. Wij werken samen met een vervoersbedrijf dat het meubel zorgvuldig bezorgt.’ En de klant wordt tot aan de levering op de hoogte gehouden van het proces. In de toekomst wil Klaassen ook graag met andere ambachtslieden samenwerken.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 3-2016.