Twinkle | Digital Commerce

Duurzaamheid webwinkels: ‘Niet alleen kommer en kwel’

2017-05-27
180101
  • 2:01

Het is volgens groene merkvergelijker Rank a Brand slecht gesteld met de duurzaamheid van webwinkels. Geen van de shops is groener dan een C-label, luidt het onderzoek van de instelling. ‘Het is niet allemaal kommer en kwel’, nuanceert logistiekexpert Walther Ploos van Amstel.

Rank a Brand komt vanochtend met een nieuwe lijst van twintig grote webwinkels die door de instelling zijn gecontroleerd op hun acties rond het bevorderen van de duurzaamheid. Achttien bedrijven kregen een E-label, alleen Bol.com (D-label) en Otto (C-label) deden het beter. Transport en het gebruik van verpakkingen maakt de e-commerce sector vervuilend. Het grote aantal retouren versterkt dit alleen maar, aldus de bevindingen. Ook zou de e-commerce sector geen maatregelen op het gebied van duurzaamheid hebben genomen.

Acties
Dat is volgens Bol.com niet waar. ‘We vinden het goed dat er aandacht is voor duurzaamheid en dat Rank a Brand webwinkels stimuleert om (nog) transparanter richting hun klanten te zijn’, zegt woordvoerster Marjolein Verkerk tegen Twinkle. ‘Maar Rank a Brand beoordeelt de mate van duurzaamheid op basis van informatie op de website van de webwinkel. Dit zegt dus niet altijd iets over de daadwerkelijke acties die worden ondernomen’.

Compleet overzicht
Ook Ploos van Amstel geeft aan dat er veel kleinere onderzoeken bestaan over de duurzaamheid van webwinkels, maar dat de complete ecologische voetafdruk van online winkelen tot nu toe niet is uitgerekend. Hij maakt zich vooral zorgen om de groei van het aantal pakketbezorgers, nu Coolblue gestart is met een nieuwe trend in bezorgen met eigen busjes.

Positieve ontwikkelingen
Daarnaast ziet hij veel nieuwe ontwikkelingen om vervuiling tegen te gaan; ‘Docdata werkt met verpakkingen die exact op maat zijn met ‘fit to size’ en UPS en DHL zetten in Europa in op light electric vehicles en cargobikes’, aldus Ploos van Amstel. ‘Ook Picnic is een goed voorbeeld van een meer duurzame levering met elektrische voertuigen. Ah.nl kan daar echt niet bij achterblijven. Duidelijk is dat er meer onderzoek nodig is.’

Verpakkingsdoelstellingen
Dat onderzoek is op het gebied van verpakkingen al uitgevoerd door Thuiswinkel.org. ‘Wij zijn partner in dat project’, aldus Verkerk. ‘Bol.com is zelf al verschillende initiatieven omtrent duurzaamheid gestart, zoals het retourpercentage laag houden - veel lager dan het landelijk gemiddelde van 15 procent – en klanten wijzen op onze FSC-gecertificeerde verpakkingen. Daarnaast heeft Thuiswinkel.org op basis van het onderzoek verpakkingsdoelstellingen voor 2018 aangeboden aan de minister. Die gelden dan voor de gehele sector.’