Twinkle | Digital Commerce

Amazon: ruim half miljard dollar winst in eerste kwartaal

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:30

Amazon heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna net zoveel nettowinst geboekt als in het hele afgelopen jaar. Onder de streep bleef er 513 miljoen dollar over. Amazon’s omzet lag 28 procent hoger dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

De kwartaalinkomsten kwamen uit op 29,1 miljard dollar, ruim 6,4 miljard dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzetaanwas is zo goed als evenredig verdeeld tussen product sales en service sales; behalve aan productverkopen verdient het bedrijf steeds meer aan diensten voor andere online verkopers en aan Amazon Web Services (AWS).

Inkomsten
Onderstaand taartdiagram biedt inzicht in Amazon’s inkomstenverdeling in de afgelopen twaalf maanden:


Miljard dollar extra omzet uit AWS
Amazon schreef voor het vierde kwartaal achter elkaar zwarte cijfers, te danken aan de operationele prestaties in Noord-Amerika en aan AWS.

Buiten de thuismarkt werd verlies geleden. De omzet (plus 24 procent) groeide daar ook iets minder hard dan in Noord-Amerika (plus 27 procent). AWS pluste met 64 procent tot 2.566 miljoen dollar in omzet, precies een miljard meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.

Verwachting
Amazon verwacht in het nu lopende kwartaal opnieuw honderden miljoenen winst te boeken. Het bedrijf denkt een omzet van tussen de 28 miljard en 30,5 miljard dollar te kunnen realiseren, een groei van 21 tot 32 procent ten opzichte van vorig jaar.

EBay
Ook eBay bracht deze week kwartaalcijfers naar buiten. De omzet groeide met 4 procent tot 2,1 miljard dollar. Bijna een kwart daarvan bleef als nettowinst over. Van januari tot en met maart werd er voor 19,6 miljard dollar verhandeld op eBay’s marktplaatsen, 1 procent meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar.