Twinkle | Digital Commerce

PostNL bezorgt tv’s en condooms binnen drie uur

2017-05-27
180101
  • 2:13

Ruim tweehonderd winkeliers in Amsterdam en Rotterdam hebben zich gemeld voor Local Express, een snelle bezorgdienst van PostNL. Koeriers pikken orders op in aangesloten winkels, om ze binnen drie uur of op een later moment naar keuze af te leveren. Tot de eerste klanten behoren Media Markt en Thuisbezorgd.nl, maar ook veel kleine ondernemingen.

Twee jaar geleden experimenteerde PostNL voor het eerst met lokale pakketlevering op de besteldag aan webshoppers. De primeur was voor Amsterdamse klanten van 9straatjesonline.com. Eind 2014 schreef Twinkle dat PostNL geen haast maakte met same day delivery; de proef met 9straatjesonline.com was nog niet geëvalueerd en er waren nog geen andere partijen toegevoegd.

Thuisbezorgd.nl, Media Markt en Zalando
In de krappe anderhalf jaar daarna is er veel gebeurd. Zo bezorgt Local Express maaltijden uit de keukens van kwaliteitsrestaurants in Amsterdam-Zuid. Dit gebeurt uit naam van Home Dining, onderdeel van Thuisbezorgd.nl. Op Localexpress.nl is te zien dat onder andere ook de Media Markt bij de Amsterdam Arena en de Condomerie van de dienst gebruik maken. Gisteren maakte PostNL bekend dat Local Express Zalando-retouren ophaalt. Deze dienst wordt onder de naam ‘Retour on Demand’ getest in de hoofdstad.

Groeiende vraag naar lokale levering
In het persbericht over de samenwerking met Zalando laat business development manager Rob Buyse optekenen: ‘Local Express maakt online én offline winkelen nog makkelijker, je ontvangt je aankopen nu namelijk snel thuis. Met de diensten van Local Express spelen wij in op de groeiende vraag naar snelle lokale levering. Al meer dan 200 winkels, in Amsterdam en Rotterdam, hebben zich ingeschreven voor de dienstverlening.’

Op de Nederlandse markt is al een aantal soortgelijke diensten beschikbaar, van minder bekende aanbieders als Pluplus, De Versnelling, Loopjongens, Red Je Pakketje en (binnenkort) Hallo Bezorger.

Deliv en Instacart
In een vacature vergelijkt PostNL zichzelf echter met pioniers in snelle bezorgdiensten in de Verenigde Staten. ‘Local Express bezorgt hier pakketjes per fiets, scooter of auto, zonder sorteerslag en op dezelfde dag geleverd. Gebruikmakend van een zeer innovatief vervoersplatform. In Nederland is PostNL hiermee first-mover op de Local Delivery markt, naar Amerikaans voorbeeld van bijvoorbeeld Deliv of Instacart.’

Valid Express
Local Express wordt mede mogelijk gemaakt door Valid Express, het koeriersbedrijf dat PostNL in 2012 overnam. De dienst is nu beschikbaar in Amsterdam, Rotterdam staat dus op de rol en 'andere steden volgen zo snel mogelijk'.

Same evening delivery
Ondertussen kunnen ook online verkopers die niet fysiek nabij de klant zitten same day delivery afnemen bij PostNL. Klanten van onder andere Belsimpel, Fonq en Wijnvoordeel kunnen tot ongeveer halverwege de dag opteren voor bezorging tussen 18.00 uur en 21.30 uur. Feitelijk gaat het hierbij dus om same evening delivery. Meer daarover kunt u hier lezen.