Twinkle | Digital Commerce

StockX toont marktwaarde sneaker op ‘schoenenbeursvloer’

2017-05-27
180101
  • 1:08

Amerikaanse mannen kunnen hun nieuwe schoenen nu ook kopen via ‘aandelenbeurs voor sneakers’ StockX. Op het platform staat per schoen en per maat aangegeven wat de huidige marktwaarde is van een sneaker.

StockX is volledig ingericht als een website waarop aandelen kunnen worden verhandeld. Er wordt echter gehandeld in limited edition sneakers van merken als Nike, Jordan, Kobe en Adidas. Mannen zien op de homepage welke schoenen op dat moment het populairst zijn en welke items het meest in waarde zijn gestegen of gedaald.

Waarde van de schoen
Een Jordan 11 Retro 72-10 werd de afgelopen twaalf maanden bijvoorbeeld voor gemiddeld 343 dollar verkocht. Dit is de gemiddelde prijs die op eBay werd betaald voor de sneaker (Average Deadstock Price). Op de productpagina staat daarnaast aangegeven voor hoeveel de schoen recent verkocht is, wat de laagste prijs is waarvoor een koper de sneaker ooit heeft ontvangen en wat de hoogste prijs is die een verkoper ooit heeft gevraagd voor het product.

Echtheid
Bij een verkoop stuurt de aanbieder zijn sneaker naar StockX, dat vervolgens de echtheid van de schoen controleert. Alleen nooit gedragen items mét doos worden verhandeld. Retouren is, net als op een echte aandelenbeurs, niet mogelijk: ‘What?!?! This ain’t Target, bro. Does the New York Stock Exchange take returns?