Twinkle | Digital Commerce

Fiscaal voordeel voor e-commerce investeringen België

2017-11-11
180101
  • 1:04

Belgische ondernemingen in e-commerce krijgen vanaf volgend jaar een fiscaal voordeel. Zij mogen eenmalig 13,5 procent van een investering in online verkoop aftrekken van de belastbare winst.

Dat meldt de Vlaamse krant De Tijd. Bedrijven moeten zo meer omzet uit e-commerce halen dan zij nu doen; met 2,4 procent van de totaalopbrengst scoren Belgische ondernemingen onder het Europees gemiddelde van 6 procent.

De eenmalige investeringsaftrek geldt voor ‘digitale activa’. Dan gaat het om:

  • Software of apparatuur die de elektronische betalingen vergemakkelijkt of die dient voor elektronische facturatie, handtekening of archivering;
  • Software of apparatuur voor de beveiliging van informatie, netwerken en ict-installaties, monitoring- en auditinstrumenten voor de beveiligingssystemen van ict;
  • Software of apparatuur voor een veiliger beheer van de verzamelde persoonsgegevens;
  • Gelinkte aanvullende investeringen

Start-up Plan
Het besluit maakt deel uit van het ‘Start-up Plan’ van de minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo. Hij wil dat bedrijven met dit steuntje in de rug de stap naar online verkoop sneller maken. ‘Een betere digitale uitrusting én investeringen in cybersecurity zijn belangrijke stimulansen voor de verdere ontwikkeling van de digitale economie’, zegt hij in een officieel statement.

Lees ook: CBS: eenderde van bedrijven heeft besteloptie op website (29-10-2015)