Twinkle | Digital Commerce

Zalando haalt schouders op over fraude door vluchtelingen

2017-05-27
180101
  • 1:12

Zalando heeft in eigen land een blunder te verwerken. Het bedrijf verstuurde het afgelopen jaar bijna duizend online orders met een totale waarde van 180 duizend euro naar vluchtelingenkampen. De bestellingen werden nooit betaald.

Shit happends’, is de simpele reactie van de pure player op de ontdekking. Extreemrechtse groeperingen in Duitsland spreken er schande van, maar Zalando maakt zich niet druk. Het bedrijf zegt dat de zwendel zijn positieve houding ten opzichte van de opvang van vluchtelingen bij onze oosterburen niet verandert.

Traceren
Zalando leverde een jaar lang 962 orders aan vluchtelingen, die de bestellingen vervolgens niet betaalden. Veel van hen zijn inmiddels teruggekeerd naar hun eigen land, waardoor ze nauwelijks te traceren zijn, meldt de Süddeutsche Zeitung.

Niet te voorkomen
De fraude kon plaatsvinden, doordat Zalando’s systeem de klanten niet goed genoeg controleerde. Een ‘niet-betrouwbare klant’ krijgt doorgaans een afwijzing van Zalando, nog voor het product op de post gaat. Dit is in het geval van de vluchtelingen niet gebeurd. De Duitse retailer geeft aan dat fraude nooit helemaal te voorkomen is.

Modebeurs afgelast
Zalando meldde onlangs dat het de recent aangekochte modebeurs Bread & Butter in januari 2016 aflast, zodat op deze locatie vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Volgens een woordvoerder zijn de huidige ‘moeilijke omstandigheden in Berlijn’ en de voortdurende stroom van vluchtelingen de reden van de annulering.