Twinkle | Digital Commerce

Docdata mikt op meer grote klanten na overname

2017-05-27
180101
  • 2:03

Als de aandeelhouders akkoord gaan, worden de e-commerce activiteiten van Docdata overgenomen door het Amerikaanse Ingram Micro. ‘We zijn daarbij niet meer beperkt tot het implementeren van maar één of twee grote klanten per jaar.’

Dat schrijft Docdata in een bericht over het verkoopvoornemen, dat gisterenavond laat werd gecommuniceerd. Ingram Micro, een van de grootste distributeurs van IT-producten en -diensten ter wereld, heeft 155 miljoen euro over voor het e-commerce bedrijf van Docdata. Dat is het leeuwendeel van de beursgenoteerde Brabantse onderneming.

Schaalgrootte
Docdata schrijft dat ‘schaalgrootte in toenemende mate van belang is voor e-commerce dienstverleners’. Klantacquisitie en -behoud gaan tegenwoordig gepaard met intensieve aanbestedingstrajecten en hoge investeringen in volledig geautomatiseerde systemen, aldus de overnameprooi. Vanaf dag één moet een klant grote operaties kunnen draaien, samen groeien is er niet meer zo bij.

Verder heeft Docdata te maken met het principe van 'the winner takes it all' in e-commerce, liet het zojuist weten in een presentatie voor analisten:

Belangrijke aanbestedingen
‘Wij verwachten de komende jaren een aantal belangrijke aanbestedingen waarbij sprake zal zijn van een langere contractduur dan in het verleden, omdat steeds meer gevraagd wordt naar volledig geautomatiseerde oplossingen’, motiveert Docdata verder. De omvang van Ingram Micro is een groot voordeel: ‘We kunnen investeren in onze mensen en in apparatuur om zo te kunnen participeren in grote aanbestedingen en zijn daarbij niet meer beperkt tot het implementeren van maar één of twee grote klanten per jaar. Onze huidige en toekomstige klanten zullen meer zekerheid hebben en toegang krijgen tot een wereldwijd netwerk van mensen en middelen.’

Uit de presentatie:

Ingram Micro
Ingram Micro, dat hoofdkantoor houdt in Californië, is actief in honderdvijftig landen. Het bedrijf distribueert pc’s, software, netwerkproducten en randapparatuur, en het biedt verder onder andere ondersteuning bij verkoop en marketing, klantenservices en logistieke diensten aan zijn leveranciers en wederverkopers. Het Nederlandse hoofdkantoor van de beursgenoteerde onderneming staat in Nieuwegein. Ingram Micro beschikt over een magazijn in Tilburg, niet ver van Docdata in Waalwijk.

Bol.com
Docdata blikt terug op een sterk derde kwartaal, waarin de totale omzet met 20 procent toenam en de ‘e-commerce omzet’ met 30 procent. Uit de afgelopen halfjaarcijfers bleek dat het Brabantse bedrijf steeds meer van zijn inkomsten te danken heeft aan Bol.com. De grootste Nederlandse klant opent over twee jaar een eigen distributiecentrum in Waalwijk, op eigen grond. Docdata zorgt ook daar voor het personeel en de dagelijkse leiding. Andere grote klanten van Docdata, dat V&D naar CB zag vertrekken, zijn Asos, Zalando en de Bijenkorf.