Twinkle | Digital Commerce

Koning opent Wehkamps nieuwe volautomatische dc

2017-05-27
180101
  • 2:31

Wehkamp opent vandaag zijn nieuwe dc in Zwolle. Het vloeroppervlak van 53.000 vierkante meter biedt plaats aan 4 miljoen producten, die binnen een half uur na bestelling klaar staan voor verzending. De eerste bestelling wordt vandaag verzorgd in bijzijn van koning Willem-Alexander.

‘Wij zijn altijd bezig om onze service te verbeteren,’ vertelt Maurine Alma, brand director bij Wehkamp aan Twinkle. ‘Het nieuwe dc kun je echt zien als een investering in de service.’

Het geautomatiseerde magazijnsysteem krijgt bijna 480.000 zogenoemde ‘picklocaties’ waar de diverse artikelen liggen opgeslagen. De artikelen worden opgehaald door 468 geautomatiseerde shuttles. Daarmee wordt het distributiecentrum voor Wehkamp naar eigen zeggen het grootste geautomatiseerde ter wereld. Er kunnen ruim 12.000 items per uur worden gepickt. Dat zijn 196.000 producten per dag, 61 miljoen per jaar. Dat is niet alleen vier keer zoveel als in het huidige distributiecentrum in Dedemsvaart, maar het kan ook nog eens met veel minder mensen. Binnen dertig minuten na bestelling staat het pakket klaar voor verzending.

Same day delivery
Een flinke vooruitgang dus, die de weg vrijmaakt voor same day delivery. Alma verwacht dat aan het eind van het jaar het op de dag van bestelling afleveren van pakketjes een feit zal zijn. ‘We moeten nog zien wat er gaat gebeuren', zegt het directielid. 'Als je de consument vraagt of die behoefte heeft aan same day delivery zegt hij misschien nee, maar als je het aanbiedt – zonder extra kosten – zul je zien dat het voor veel klanten toch aantrekkelijk is. De meeste bestellingen worden ’s avonds geplaatst. Voor 11 uur besteld, betekent de volgende dag geleverd. Dus zie je dat mensen om 10 voor 11 nog snel gaan bestellen. We zijn erg benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen als de belofte is:  voor het middaguur besteld, ’s avonds in huis.’

95 procent van de artikelen komt in aanmerking voor bezorging op de dag van bestelling. Partner in de bezorging is DHL Parcel. Grotere artikelen, die vanuit het distributiecentrum in Maurik worden verstuurd, hebben nog niet het voordeel van de snelle levering. Hiervoor is PostNL de verzendpartner.

Vooralsnog worden de pakketjes verstuurd vanuit Dedemsvaart en het nieuwe dc in Zwolle. Binnen afzienbare tijd komen alle logistieke handelingen in Zwolle te liggen. Moederbedrijf RFS Holland Holding heeft nog enkele aanpalende hectares land in bezit zodat uitbreiding in de toekomst mogelijk is.

Duurzaam
Tijdens de ontwikkeling en bouw van het logistieke centrum, waarbij meer dan 100 miljoen euro was gemoeid, is duurzaamheid een belangrijk speerpunt geweest. Zo worden de verzenddozen precies op maat afgesneden, zodat er geen vulmiddelen meer nodig zijn. Ook wordt er gebruikgemaakt van zonne-energie, warmte-koude-opslag en wordt hemelwater slim ingezet.

Overname door Apax
Wehkamp maakt samen met de webwinkels Fonq, Create2Fit en financieel dienstverlener Lacent onderdeel uit van RFS Holland Holding, de nummer 2 in de Twinkle100. Afgelopen zomer kwam de holding in handen van het Britse investeringsbedrijf Apax Partners.

In Twinkle 8, die op 6 oktober bij de abonnees op de mat ligt, vindt u hele interview met brand director Maurine Alma. Zij gaat hierin onder andere in op de overname door Apax.