Twinkle | Digital Commerce

Lesara: retehip en übergoedkoop

2017-11-08
180101

De Duitse e-commerce startup Lesara verkoopt sinds kort in Nederland. Oprichter Roman Kirsch ziet veel potentie voor de online discounter in ons land van koopjesjagers. ‘We bieden absoluut waar voor je geld, koppelen heel lage prijzen aan kwaliteit. Wat wij verkopen, vinden Nederlanders maanden later pas in de winkelstraat.’
 
Tekst: Arjan van Oosterhout

 
Roman Kirsch was pas begin twintig toen hij medio 2011 Casacanda oprichtte, een website met designerartikelen die hij later verkocht aan Fab.com. Als ceo van Fab.com voor continentaal Europa struinde hij vervolgens Aziatische fabrieken af om producten onder private label te laten maken. ‘Denk aan Bangladesh, Pakistan en China, niet per se de meest toeristische plekjes. Ik merkte dat fabrikanten daar zelf ook online begonnen te verkopen, via Alibaba bijvoorbeeld, om hun afzet te vergroten. Ze produceren tegen lage prijzen, maar blinken niet uit in customer experience. Denk daarbij aan kwaliteit, levertijden en retouren.’

Linking pin
Kirsch zag een gat in de markt. Lesara vormt nu de linking pin tussen fabrikanten enerzijds en Europese consumenten anderzijds. ‘We werken direct met fabrieken samen, zonder middlemen. Zij kunnen zich weer helemaal concentreren op productie. Op ons verzoek gaan ze aan de slag met de trends die wij signaleren. Ze maken in nauw overleg items die én cool én zeer scherp geprijsd zijn, onder één van onze private labels of merkloos. Artikelen gaan na productie naar ons centrale Chinese distributiecentrum, waar ze grondig worden gecontroleerd en gefotografeerd voor ze naar ons dc in Duitsland worden gestuurd.’

Lesara.nl
Al met al zitten er doorgaans maar drie tot vier weken tussen het signaleren van de trend en de levering aan Europese consumenten. Sinds begin juni kunnen ook Nederlandse webshoppers bestellen bij Lesara, verder actief in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Italië. Binnen twee werkdagen levert DHL orders af aan de deur, voor shoppers kosteloos bij orders vanaf 40 euro.

Op Lesara.nl zijn meer dan twintigduizend verschillende artikelen te koop. Behalve mode-items zijn er onder andere sieraden, interieurartikelen en elektronicaproducten te vinden. ‘Maar de focus ligt op fast fashion’, aldus Kirsch. ‘Ruim 80 procent van onze klanten is vrouw. We zijn sneller dan H&M, Hema of C&A, partijen waar we omzet van af zullen snoepen. Wat ons verder onderscheidt is dat wij ons puur op het online kanaal richten.’

Zalando
Vorig jaar boekte Leasara een ‘miljoenenomzet met twee cijfers voor de komma’, aldus Kirsch. De nog altijd jonge ondernemer laat weten dat Lesara’s omzet in het eerste kwartaal van dit jaar een factor elf hoger lag dan in dezelfde periode vorig jaar. ‘We breiden stap voor stap uit. Voorlopig zal de focus liggen op Nederland en Italië, waar we ook net zijn gestart.’ Kirsch spiegelt zich graag aan Zalando, een andere Duitse online modeverkoper. ‘Wij spelen echter een ander spel, in een ander segment: lager, maar misschien ook nog wel groter.’
 
Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 6-2015.