Twinkle | Digital Commerce

Online betalen bij Blablacar

2017-11-08
180101
  • 1:09

Blablacar, de grootste ride sharing service ter wereld, neemt een nieuw reserveringssysteem in gebruik voor Nederlandse klanten. Die moeten vanaf morgen vooraf betalen voor ritten naar België en Frankrijk, online.


Het van oorsprong Franse Blablacar, opgericht in 2006, telt ongeveer twintig miljoen leden en het is in 19 verschillende landen actief. Het concept is eenvoudig: bestuurders kunnen lege zitplaatsen aanbieden op het platform als ze een autoreis gaan maken. Passagiers die dezelfde kant op moeten, kunnen meereizen door een ‘compensatie’ voor hun zitplaats te betalen, bijvoorbeeld 30 euro van Amsterdam naar Parijs. Daarmee kunnen bestuurders brandstofkosten dekken; winst maken is niet de bedoeling. Blablacar houdt ongeveer 15 procent van de afgesproken ritprijs als reserveringskosten in.

Online reserveren
Na Frankrijk, Spanje, Portugal en Italië is Nederland het vijfde land waarin Blablacar zijn online reserveringssysteem (ook mobiel beschikbaar) introduceert. Passagiers betalen vanaf morgen vooraf met creditcard of PayPal voor ritten naar het buitenland, in plaats van contant in de auto. Dat geldt vooralsnog alleen voor ritten die vertrekken vanuit Nederland naar België of Frankrijk en vice versa. Voor binnenlandse ritjes en trips naar andere dan de genoemde landen blijft cash voorlopig de enige optie.

Expansie
Blablacar nam vorige maand zijn grootste concurrent over: Carpooling.com, uit Duitsland. Ook het Hongaarse AutoHop werd ingelijfd. Beide diensten zullen worden geïntegreerd in Blablacar.