Twinkle | Digital Commerce

1 op de 7 werknemers Zappos pakt vertrekpremie

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:21

Veertien procent van de medewerkers heeft besloten Zappos te verlaten, omdat de pure player zonder managers verder gaat. Ze kozen voor de vertrekpremie, beschikbaar gesteld voor mensen die de nieuwe bedrijfsstructuur niet zien zitten.


Zappos gaat manager-free verder. De bekende Amerikaanse online schoen- en modeverkoper stapt volledig over op een organisatiestructuur van zelfmanagement. Wie dat niet zag zitten, had tot 30 april de mogelijkheid om te kiezen voor een vertrekpremie van minimaal drie maandsalarissen. Het aanbod gold voor mensen op alle posities binnen het bedrijf.

Gemotiveerd
Zappos meldt nu zelf aan The Wall Street Journal dat één op de zeven medewerkers (210 van de ongeveer 1.500) dit wel zag zitten. Oprichter en ceo Tony Hsiesh bood de escape, omdat hij graag enkel goed gemotiveerde werknemers op de vloer wil hebben.

Holocratie
Zappos, vermaard om zijn klantvriendelijkheid, omarmde een paar jaar geleden al de principes van holocratie. Uitgangspunt is dat een organisatie door de dynamische en transparante structuur in staat is voortdurend bij te sturen. Het model, zo leert Wikipedia, neemt afstand van traditioneel top-down management en distribueert autoriteit over alle medewerkers in de organisatie. Die werken op voet van gelijkheid samen in (hier en daar overlappende) cirkels. Voor zover bekend is Zappos het grootste bedrijf ter wereld dat holocratie in de praktijk brengt.

'Pay to Quit'
Zappos biedt al lange tijd een vrijwillige vertrekregeling voor nieuw personeel. Het bedrijf werd alweer bijna zes jaar geleden overgenomen door Amazon. In navolging van Zappos, dat zelfstandig opereert, introduceerde ook Amazon een premie voor personeel bij vrijwillig vertrek.


Gerelateerde artikelen: