Twinkle | Digital Commerce

Etam Groep failliet; winkels en webwinkels blijven open

2017-05-27
180101
  • 1:23

Etam Groep Retail is vanochtend failliet verklaard. De onderhandelingen over een doorstart gaan door. In afwachting daarvan blijven de winkels en webwinkels van Miss Etam en Promiss open en het personeel aan het werk. De arbeidscontracten zullen echter worden opgezegd.

De Etam Group kreeg op 9 april uitstel van betaling verleend. Nu de surseance is omgezet in een faillissement, onvermijdelijk volgens bewindvoerders Pierre van Voorst en Marijn Vermeeren, zijn zij benoemd als curatoren.

Overnamebod
Vorige week maakten Van Voorst en Vermeeren duidelijk dat zich 14 partijen hadden gemeld voor een doorstart van de Etam Groep. Gisteren hebben ‘meerdere partijen’ een overnamebod ingediend, waarover deze week wordt onderhandeld. Over het aantal biedingen doen de curatoren geen mededelingen zolang de onderhandelingen lopen, noch over de inhoud ervan.

Boedelkrediet
De winkels, webwinkels en outlets van Miss Etam en Promiss blijven open tot er duidelijkheid is over een doorstart, net als het distributiecentrum en het hoofdkantoor. Dankzij een boedelkrediet van betrokken banken worden de formules normaal bevoorraad. De curatoren zullen de arbeidsovereenkomsten met alle werknemers opzeggen, ‘zoals gebruikelijk bij een faillissement’. Gedurende de opzegtermijn van maximaal 6 weken blijven de medewerkers in dienst van en aan het werk voor de Etam Groep.

Online val
De Etam Groep relateerde de financiële problemen eerder deze maand aan ‘de toegenomen druk op de Nederlandse moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce’. Digitale investeringen kwamen te laat. Volgens bijzonder hoogleraar e-commerce Cor Molenaar is de Etam Groep ‘met open ogen in een online val gelopen’, door zich uit te leveren aan Wehkamp en Zalando. Zijn betoog vindt u hier.