Twinkle | Digital Commerce

Kabinet: ‘Curator moet fraude melden’

2017-05-27
180101
  • 1:35

Het kabinet wil dat curatoren een wettelijke taak krijgen bij fraudesignalering. Als ze stuiten op mogelijke onregelmatigheden in faillissementen, bijvoorbeeld van webwinkels, moeten ze daar verplicht melding van maken bij de rechter-commissaris. Vervolgens kan er melding of aangifte van de fraude volgen.

De maatregel moet de positie van de curator versterken. Naast zijn kerntaak – de  vereffening van de failliete boedel ten bate van gezamenlijke schuldeisers – krijgt hij een wettelijke taak bij de fraudesignalering. In de praktijk stuit een faillissementscurator vaak als eerste op gaten in de administratie of het ontbreken van goederen uit de boedel. Door hem meer ruimte te geven om in die gevallen actie te ondernemen, wordt de aanpak van faillissementsfraude effectiever, zo is de gedachte.

Informatie en medewerking
Om zijn nieuwe taak te kunnen vervullen, moet de curator de nodige informatie krijgen van de failliete boedel. De huidige informatie- en medewerkingsverplichtingen worden volgens het voorstel dan ook aangescherpt en verduidelijkt. Zo moet de curator bijvoorbeeld worden ingelicht over eventuele buitenlandse vermogensbestanddelen, zoals banktegoeden en onroerend goed, en moet hem medewerking worden verleend om daarover de beschikking te krijgen.

Raad van State
De ministerraad is afgelopen vrijdag akkoord gegaan met het wetsvoorstel, dat nu voor advies naar de Raad van State wordt verzonden. De precieze tekst van het voorstel en van het advies worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Curatoren en webwinkels
De afgelopen maanden volgden de faillissementen in de (online) retailwereld elkaar snel op. Curatoren vervullen een hoofdrol in de verkoop van activa en daarmee in de eventuele nieuwe toekomst van failliete bedrijven. Niet zelden staat het functioneren van de curator ter discussie, bijvoorbeeld als het gaat om zogenoemde pre-pack constructies. Daarbij is de curator al voor een faillissement betrokken bij de vormgeving van een doorstart, zoals afgelopen jaar bij Neckermann.com het geval was.
 
Lees ook: ‘Voorlopig geen eind aan faillissementen en ontslagen' (10 februari 2015)