Twinkle | Digital Commerce

Amazon vraagt patent aan voor onbemande winkel

2017-05-27
180101
  • 1:09

Amazon heeft een patent aangevraagd voor een onbemande fysieke winkel waar consumenten producten zelfstandig kunnen meenemen. De klant wordt automatisch herkend door een gezichtsscanner.

Consumenten kunnen de winkel ingaan en zelf een product van de plank pakken. Zij hoeven, anders dan in een ‘gewone’ stenen winkel, niet bij een caissière af te rekenen, maar kunnen zo naar buiten lopen. Een gezichtsherkenner koppelt het item vervolgens aan de account van de klant. Via een e-mail of ander elektronisch bericht krijgt hij de opdracht het product daarna te betalen, meldt Recode.

Lengte en gewicht
Hoe Amazon dit nieuwe idee precies wil realiseren is onduidelijk. Wel geeft het bedrijf aan dat alleen klanten die als ‘user’ staan ingeschreven bij de retailer in de winkel kunnen shoppen. Zij dienen van tevoren informatie over hun lengte, gewicht en foto’s van zichzelf aan hun Amazon-account te koppelen.

Privacy
Als het wordt uitgevoerd, zal dit systeem in de VS voor nogal wat protesten gaan zorgen, verwacht Recode. Het koppelen van foto's en andere persoonlijke info aan een account zien veel consumenten wegens privacyredenen niet zitten.

Manhattan
Amazon opende in december een eerste fysieke winkel in Manhattan. Vanuit dit kleine magazijn bezorgt de pure player binnen het uur aan klanten op het eiland (Prime Now). Klanten kunnen in de stenen vestiging hun online bestelde orders afhalen.