Twinkle | Digital Commerce

Amazon vraagt patent voor 3D-printen in eigen busjes

2017-05-27
180101
  • 1:06

Amazon wil Amerikaanse consumenten bij de voordeur bedienen met 3D-geprinte producten. De pure player heeft een patent aangevraagd voor on-demand 3D-printen aan boord van (eigen) busjes.

Het patent (pdf) beschrijft een service waarbij Amazon rondrijdt in eigen busjes met daarin een 3D-printer. Online bestelde artikelen kunnen op weg naar de klant worden geprint en ingepakt. Dit scheelt tijd en kosten, aldus de e-commerce gigant. Tijd, omdat consumenten niet lang hoeven te wachten op hun geprinte artikel en kosten, omdat er geen opslag nodig is voor de items.

Amazon heeft de werking van de service uiteengezet in onderstaand figuur:

3D-winkel
Amazon investeerde al eerder in 3D-printen toen het in de zomer van 2013 een aparte afdeling op Amazon.com opende voor driedimensionaal geprinte artikelen. In de 3D Printing Store staan een paar honderd producten waarvan de maat, de kleur, het materiaal en soms ook ontwerpelementen kunnen worden aangepast.

Onwerkbaar
Het patent op het maken van 3D-geprinte artikelen in een Amazon-busje is volgens de Amerikaanse website 3ders.org een net zo onwerkbaar idee als het bezorgen van online orders met drones. Een concept waar de pure player eind 2013 mee stuntte en nu verder uitwerkt. Het is onbekend wanneer Amazon concrete stappen gaat zetten met zijn nieuwe dienst.