Twinkle | Digital Commerce

Amazon verkoopt collegeboeken, plaatst kluizen op campus

2017-05-27
180101
  • 1:18
Amazon investeert in het bedienen van studenten door een ‘magazijn’ te openen op drie Amerikaanse universiteiten. Zij kunnen hun schoolboeken een dag na bestelling ophalen op hun eigen campus, uit kluisjes of bij een afhaalbalie.

Amazon heeft (geen exclusieve) afspraken gemaakt met drie universiteiten om collegeboeken en ander schoolmateriaal, maar ook vrijetijdsproducten als muziek, games en sportartikelen te bezorgen op de campus. De pure player opende hier volgens The Wall Street Journal een eigen klein magazijn, gekoppeld aan een afhaalbalie met Amazon-personeel en een kluiswand.

Student Prime-abonnement
Studenten kunnen via een Student Prime-abonnement voor 49 dollar per jaar (de helft van een regulier Prime-abonnement) Amazon-producten gratis de volgende dag op de campus laten bezorgen. Voor het snel ontvangen van collegeboeken is een Student Prime-abonnement niet per se nodig.

Toegang tot software
Met zijn nieuwste stap springt Amazon in een markt die 10,3 miljard dollar per jaar waard is. Het bedrijf gaat concurreren met de bestaande boekwinkels op universiteiten. Deze blijven gewoon geopend. Amazon krijgt toegang tot de collegesoftware waar alle boeken voor elke opleiding in opgeslagen staan. Voor elk verkocht item via de aparte universiteitenwinkels (voorbeeld) op Amazon.com betaalt de retailer 0,5 procent tot 2,5 procent commissie.

Jaarcijfers
Amazon heeft het afgelopen jaar een omzetgroei doorgemaakt van 20 procent tot een bedrag van 88,99 miljard dollar (78,65 miljard euro). Door onder andere een forse toename (53 procent meer) van het aantal Prime-abonnees kon de e-commerce reus een lager verlies dan in 2013 noteren.