Twinkle | Digital Commerce

‘Currence onderneemt actie tegen misbruik van iDeal’

2017-05-27
180101
  • [nieuws]
  • 1:09
Consumenten die bij webbestellingen gebruik maken van iDeal kunnen zonder dat zij dit weten toestemming hebben gegeven voor een automatische incasso voor aanvullende diensten of producten. Currence wil dit misbruik van zijn betaalsysteem voorkomen en onderneemt actie.

Dat werd gisterenavond bekend in het tv-programma Radar. Het trucje zou door veel malafide webshops worden toegepast.

Currence wil nieuwe voorwaarden opnemen waarin staat dat een betaling via iDeal geen incassomachtiging voor aanvullende producten of diensten betekent. Webshops die dan nog wel automatisch afschrijven kunnen door Currence uit het iDeal-programma worden gehaald. ‘Wel kun je een aparte optie maken voor machtigingen via iDeal’, zegt Gijs Boudewijn, adjunct directeur Betaalvereniging Nederland. ‘Dan geven consumenten nadrukkelijk toestemming om een bedrag maandelijks af te laten schrijven.’

Zelf actie ondernemen
Voorlopig zijn de voorwaarden nog niet van kracht en dienen consumenten zelf hun betalingen in de gaten te houden. Zij kunnen automatische incasso’s tot acht weken terugboeken.

Flinke groei
IDeal is in Nederland het populairste betaalmiddel voor weborders. Het aantal transacties met iDeal groeide vorig jaar met 26,4 procent, dit is harder dan de twee jaar daarvoor. In 2014 werd in totaal 180,2 miljoen keer met de betaalmethode afgerekend. ‘Het toenemend gebruik van smartphones en tablets levert een belangrijke bijdrage aan deze groei’, rapporteerde Betaalvereniging Nederland eerder deze maand.