Twinkle | Digital Commerce

WebSummit Dublin 2014: trends en boude uitspraken

2017-05-27
180101
  • 4:18

Begin november vond de vierde editie van de WebSummit plaats in Dublin. Where tech meets the world, zoals de organisatie zelf zegt. En dat recept werkt: de combinatie van vooraanstaande sprekers en honderden veelbelovende start-ups uit heel Europa trok dit jaar ruim 20.000 ondernemers, investeerders, designers en tech-liefhebbers. Een kort overzicht van de belangrijkste trends, sappige uitspraken en de winnaars van de start-up wedstrijd.

Tekst: Bart ter Steege

De WebSummit is onderverdeeld in een aantal sub-summits: Main-stage, Marketing, Enterprise, Investors, Builders, Music & Sports, Machine en Food. Een event van die omvang even samenvatten in een aantal trends is natuurlijk geen eenvoudige opgave. Toch was er wel duidelijk een aantal onderwerpen dat veel discussies losmaakte en vooral zorgde voor propvolle zalen.

End User Development
Een opvallend druk bezochte zaal tijdens dit event was Machine: het podium waar gesproken werd over open-sourced hardware, democratisering, en natuurlijk over 3D-printers. Het is een beweging die ook wel End User Development wordt genoemd: het maken van digitale producten die eindgebruikers zelf kunnen doorontwikkelen voor hun eigen doeleinden zonder daarvoor de achterliggende technieken te hoeven snappen.

Deze trend kennen we al langer in software (bijvoorbeeld open platformen als Wikipedia en GitHub, en open source programmeertalen als Python) maar hij manifesteert zich nu nadrukkelijk in de wereld van de hardware; denk aan de opkomst van supermakkelijk te bewerken minicomputers als Raspberry Pi, Arduino en Makey-Makey. Stuk voor stuk halffabrikaat computers waar gebruikers zelf op kunnen voortbouwen zonder te kunnen programmeren.

LittleBits
LittleBits is een uitgebreide verzameling van kleine elektronicamodules, koppelbaar via een eenvoudige magneetaansluiting, waarmee gebruikers zelf leuke, grappige en handige hardware oplossingen kunnen maken. Maar LittleBits is meer dan alleen maar leuk: oprichtster Ayah Bdeir gelooft sterk in het toegankelijk maken van techniek. Of zoals ze het zelf zegt: ‘We werken aan een technologische renaissance waarin iedereen, zonder technische kennis, zelf zijn wereld kan heruitvinden.’

If this then that
Een tweede spreker die naadloos aansluit in de End User Development-trend is Linden Tibbets, co-founder van If this then that (Ifttt). Ifttt geeft niet-programmeurs de mogelijkheid veel gebruikte applicaties als Android, Twitter, Gmail, Instagram en Dropbox naar eigen inzicht aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld: if mailtje met attachment binnenkomt then attachment opslaan in Dropbox. Of: if voor morgen regen wordt voorspeld then stuur me een agenda-reminder zodat ik mijn paraplu niet vergeet. Maar ook koppelingen met smartproducts zoals de Philips Hue zijn mogelijk: if ik genoemd word op Twitter then knipper de verlichting. Een soort Api voor niet-programmeurs dus, want het framework van Ifttt stelt gebruikers in staat zelf diensten toe te passen door verbanden tussen verschillende applicaties te ‘programmeren’. Allemaal zonder dat er code aan te pas komt.

The Internet of Things
Slimme wasmachines en waterkokers, zelfsturende auto’s, wearables en natuurlijk de smart thermometer van Nest: overal door de WebSummit gonst Internet of Things (IoT). Geen nieuwe term, maar als we de sprekers en start-ups mogen geloven is de grote smart products-revolutie nu echt begonnen. Van Intell tot Samsung en Google, iedereen is er volop mee bezig. Maar: alhoewel praktisch elk product smart kan worden gemaakt, het is juist de uitdaging oplossingen te maken waar gebruikers ook echt op zitten te wachten. Opvallend daarbij is het grote belang dat wordt toegekend aan de rol van de designer: een sublieme user experience wordt gezien als de sleutel tot succes. Grote held van deze beweging is Tony Fadell, de roerganger van Nest (begin dit jaar voor maar liefst 3,2 miljard gekocht door Google). Hij geeft duidelijk aan: fysieke producten begrijpelijk en intuïtief ontwerpen vraagt om nog meer sensitiviteit en inlevingsvermogen van designers. Dit vraagt om een totaal nieuwe benadering in het productontwikkelingsproces.

Prikkelende uitspraken
Uiteraard is de WebSummit het ideale podium om sprekers hier en daar te betrappen op een boude uitspraak. Wat kwam er zoal voorbij?
- Tony Fadell (founder Nest) over de overname door Google: ‘We zullen onze Nest-gebruikersdata nooit delen met andere Google diensten.’ Dat willen we over een jaar of twee nog wel eens zien.
- Urs Holzle (Google Technical Infrastructure) over Google’s Cloud platform (te vergelijken met Amazon’s Web Services): ‘De omzet vanuit ons Cloud-platform zal groter worden dan die vanuit onze advertenties.’ (Google Adwords/Adsense).
- Moe Tanabian, hoofd van Sti Lab Samsung over het ontwerpen van smart products: ‘De beste gebruikersinterface is geen interface.’
- Linden Tibbets, co-founder Ifttt: ‘Het web heeft een universele taal nodig die gebruikers in staat stelt om de diensten die ze gebruiken bij te stellen en te koppelen.’

Uitslag Start-up pitch
Uiteraard was er ook een hoop aandacht voor de honderden aanwezige start-ups. Gedurende drie dagen werd er constant op meerderde podia gepitcht. Dit leidde tot een finale in twee groepen: categorie Alpha, de start-ups die al aardig op weg zijn en categorie Beta, start-ups in een vroeg stadium.

Basestone werd winnaar in categorie Alpha. Basestone maakt een meer efficiënte samenwerking in de bouw mogelijk door het bieden van tablet- en web-based tooling voor onder meer het delen en reviewen van bouwdocumentatie. De tweede en derde plek waren voor MiMi Hearing (App-based gehoortest) en TracknStop (autobeveiliging via mobile).

In de categorie Beta won Codacy. Dit bedrijf maakt het organisaties makkelijk om de kwaliteit van hun gebruikte code (geschreven software) efficiënt te beheren en te sturen op kwaliteit. Codacy biedt een dashboard voor reeds geschreven code en doet zelfs suggesties voor mogelijke verbeteringen. Op de tweede en derde plek in de categorie Beta eindigden Re3d (3d-printing) en Apploi (arbeidsmarkt-tooling).

Bart ter Steege is managing partner van Jungle Minds, bureau voor digitale innovatie.

Dit artikel verscheen eerder in Twinkle 10-2014.