Twinkle | Digital Commerce

Thuiswinkel.org tegen uitbreiding bankierseed

2017-05-27
180101
  • 0:53

Thuiswinkel.org keert zich tegen een bredere reikwijdte van de bankierseed, waardoor ook klantmedewerkers van kredietverstrekkende webwinkeliers de eed zouden moeten afleggen. De belangenvereniging heeft een brief naar minister Dijsselbloem van Financiën gestuurd.

Dat meldt RTL Z. Bankiers zijn al bijna twee jaar verplicht om de eed af te leggen. Maar vanaf 1 januari aanstaande moeten ook 'klantmedewerkers' van financiële ondernemingen dat doen. Volgens Thuiswinkel.org is onduidelijk wie daar wel en niet onder worden verstaan.

Moeilijk voorstelbaar
Thuiswinkel.org noemt het in de brief (pdf) ‘moeilijk voorstelbaar dat de wetgever heeft bedoeld dat alle medewerkers die de klant over een financieel product informeren, zonder dat zij daarover adviseren of beslissingen nemen, deze eed moeten afleggen.’

Uitzondering
De belangenvereniging is bang dat de kosten voor kredieten voor bijvoorbeeld een smartphone of wasmachine de pan uit zullen rijzen als callcentermedewerkers ook een eed moeten afleggen. Ze vraagt Dijsselbloem om een uitzondering op de bankierseed voor execution only dienstverleners.