Dit schreef hij eerder deze week in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens minister Opstelten kunnen nepwebwinkels alleen gestopt worden als bank, politie en het Openbaar Ministerie intensief samenwerken. Landelijk Meldpunt Internetoplichting meldt aan NU.nl dat dit jaar inmiddels 160 webshops zijn gesloten wegens meldingen van oplichting.
Toename
‘Wij merken dat het aantal valse webshops toeneemt’, zegt woordoerder Dolores Booij tegen NU.nl. ‘Er wordt ingespeeld op producten die net op de markt komen of producten die beperkt verkrijgbaar zijn.’ Voornamelijk elektronica is in trek bij malafide webshops. Ook wordt iDeal als betaalmethode volgens Booij veelvuldig misbruikt.
Creatiever
‘Ze worden steeds slimmer en creatiever’, zei Wijnand Jongen, directeur van Thuiswinkel.org eerder dit jaar. Volgens hem brengen criminelen - vaak georganiseerde bendes - bijvoorbeeld sites als Dixxons.nl of Bcc-korting.com in de lucht, met prijzen die een stuk lager liggen dan elders. Na betaling worden de bestelde goederen niet geleverd, de verkopende partij is niet traceerbaar. Eind vorig jaar luidde Thuiswinkel.org al de noodklok, toen bleek dat zijn waarborg veelvuldig werd gevoerd door nepwebwinkels.
Als kleine webshophouder heb ik last van die nepwebsites ze schaden het vertrouwen in webwinkelen. Wellicht dat er iets is te bedenken dat je als consument eenvoudig ook de webpresence van een webwinkel zou kunnen controleren. Je kunt natuurlijk wel de domeinnaam checken maar dat gaat voor de gemiddelde consument al te ver denk ik. Ook is de webpresence geen heilige graal maar ik denk dat het zeker een goede indicator is. De hierboven beschreven websites zouden dan in ieder geval meteen door de mand vallen.
Zolang de oplichters niet aan het geld van de overheid komen en geen delict plegen waarbij de overheid schade oploopt zal het tempo van de maatregelen hoogstwaarschijnlijk erg laag liggen om dit fenomeen te stoppen.
Denl niet dat ze belasting betalen en bijvoorbeeld BTW afdragen. Zou ik ook niet doen als ik niet traceerbaar was.