Twinkle | Digital Commerce

Tros introduceert zwarte lijst van webshops

2017-05-27
9483
  • 1:26

Tv-programma Opgelicht houdt op zijn website een zwarte lijst van webwinkels bij. De input komt van Thuiswinkel Waarborg, Stichting Webshop Keurmerk en Opgelet op Internet. In de uitzending van vanavond staan malafide webwinkeliers centraal.

Op Nederland 1 begint vanavond om 20.30 uur een nieuw seizoen van Opgelicht (trailer). Uit de aankondiging op de site van het Tros-programma: ‘Met vertrouwenwekkende namen als BCC-winkel.com of Vespa-centrum.nl, en voorzien van bekende logo’s en keurmerken, slaan nep-webshops vaak in één weekend hun slag. Om aan te tonen hoe makkelijk het is om op deze slinkse wijze consumenten op te lichten, richtte Opgelicht?! de webshop Mediamarktoutlet.nl op. In de uitzending van Opgelicht?! van dinsdag 1 april een uitgebreide reportage.’

Web-alert
In de aanloop naar de uitzending heeft het Tros-programma vandaag officieel het ‘web-alert’ geïntroduceerd. Op Opgelicht.nl kunnen consumenten zien of er zo'n alert is uitgegeven voor een bepaalde webwinkel. ‘Een alert wordt uitgegeven wanneer één van bovengenoemde partijen ontdekt dat een nieuwe onbetrouwbare webshop actief is’, doelt de redactie op belangenverenigingen Thuiswinkel Waarborg en Stichting Webshop Keurmerk en op webforum Opgelet op Internet.

Steeds professioneler
Malafide webwinkeliers worden steeds professioneler, constateerde het Landelijk Meldpunt Internetoplichting eind vorig jaar. Ze vervalsen KvK-nummers, stelen de identiteit van andere webshops en/of gebruiken een ‘nepcertificaat’ van een belangenvereniging. De pakkans is bijzonder klein; van de 77 malafide webshops die de politie vorig jaar op het spoor kwam (op 8.635 aangiftes), is er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart. 

Wetsvoorstel
Het kabinet vindt dat malafide webwinkeliers strafrechtelijk vervolgd moeten kunnen worden. Als het wetsvoorstel van minister Opstelten wordt aangenomen, kunnen slachtoffers zich voor schadevergoeding in het stafproces voegen. Dat dient de online branche.