Twinkle | Digital Commerce

CBS: 1 op 8 Nederlanders slachtoffer van cybercrime

2017-11-11
500429
  • 1:37

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) rapporteert vandaag dat 13 procent van de Nederlanders afgelopen jaar het slachtoffer is geworden van cybercrime, 1 procent meer dan in 2012. Dat komt vooral door de groei van online verkoopfraude.

Het CBS brengt vandaag rapport uit over het aantal slachtoffers van criminaliteit in brede zin. Eén op de vijf inwoners van 15 jaar en ouder (20 procent) gaf aan in het afgelopen jaar slachtoffer te zijn geworden van criminaliteit, evenveel als in 2012. Het aantal slachtoffers van vandalisme daalde (tot 7 procent van de Nederlanders), dat van computercriminaliteit nam toe tot 12,6 procent.

Cybercrime
Hacken, waar 6,2 procent van de Nederlanders vorig jaar slachtoffer van werd, is de meest voorkomende vorm van cybercrime. ‘Koop- en verkoopfraude’ deelt de tweede plek met cyberpesten: 3,3 procent ofwel 1 op de 30 van de Nederlanders werd vorig jaar het slachtoffer van malafide webhandelaren, tegenover 2,9 procent in 2012.

Ervaring en beleving versus registraties
In de Veiligheidsmonitor (pdf) van het CBS staat de ervaring en beleving van burgers centraal; politiegegevens worden buiten beschouwing gelaten. Uit cijfers van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting bleek eerder al dat ook het aantal geregistreerde gevallen van online verkoopfraude flink is toegenomen. Het aantal aangiftes verdrievoudigde in een jaar tijd, tot 8.365 ofwel 23 per dag. Malafide handelaren  vervalsen KvK-nummers, stelen de identiteit van andere webshops en/of gebruiken een 'nepcertificaat' van het Thuiswinkel Waarborg. De pakkans is bijzonder klein; van de 77 malafide webshops die de politie vorig jaar op het spoor kwam, werd er slechts tegen 8 een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Strafbaarstelling
Het kabinet wil nu paal en perk stellen aan de praktijken van frauduleuze internethandelaren, die vaak professioneel te werk gaan. Minister Opstelen van Veiligheid en Justitie heeft afgelopen week een wetsvoorstel ingediend bij de Raad van State dat onder andere voorziet in de strafbaarstelling van malafide webverkopers.


Foto: Secure shopping, Shutterstock