Twinkle | Digital Commerce

‘Helft e-commerce is m-commerce in 2018’

2017-05-27
180101
  • 1:35

Bijna de helft (49 procent) van de online bestedingen in zeven grote Europese e-commerce landen zal in 2018 op smartphones en tablets worden gedaan. Nu bedraagt het mobiele omzetaandeel nog maar 20 procent.

Dat stelt Forrester Research in een onderzoek naar de opkomst van mobile commerce, uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Spanje en Zweden. Volgens het bureau zullen de mobiele uitgaven in vier jaar tijd bijna verdriedubbelen, van 43 miljard euro in 2014 tot ruim 113 miljard euro in 2018. M-commerce is dan goed voor bijna de helft van e-commerce.

Tablets versus smartphones
De mobiele uitgaven op tablets zullen de komende jaren harder groeien dan die op smartphones, verwacht Forrester. In 2018 zullen de grotere apparaten tekenen voor 38 procent van alle online aankopen, smartphones voor 11 procent. De grens tussen de devices zal de komende jaren overigens steeds moeilijker te trekken zijn; smartphones worden bijvoorbeeld steeds groter. Over wearable tech als slimme brillen en horloges rept Forrester in zijn rapport niet.

Nederland versus de rest
Forrrester bekeek ook hoe de mobiele bestedingen (retail, travel e.d.) op afstand zich per markt ontwikkelen. In onderstaande figuur is te zien dat de omzetgroei in Nederland (gemiddeld 38 procent per jaar tussen 2013 en 2018) iets achterblijft bij die in omringende landen. Alleen in Groot-Brittannië nemen de uitgaven minder snel toe:


 
Mobiele achterstand omgebogen
Martin Gill, principal analist bij Forrester Research, vertelde begin dit jaar op het M-commerce Event dat Nederland de eerdere opgelopen mobiele achterstand had omgebogen in een voorsprong. ‘Als je kijkt naar het mobiele shopgedrag laat Nederland zich beter vergelijken met Japan en Zuid-Korea dan met Duitsland of zelfs de UK’, zei hij toen.
 
M-commerce Event
Op 5 februari aanstaande staat een nieuwe editie van het M-commerce Event gepland.
 
U kunt de complete European Mobile And Tablet Commerce Forecast 2013-2018 bestellen op de site van Forrester.