Twinkle | Digital Commerce

Brussel: ’Onderzoek Luxemburgs steun aan Amazon’

2017-11-11
180101
  • 1:01
Amazon zou al tien jaar illegale ‘staatssteun’ krijgen van Luxemburg. Deze vermoedens van de Europese Commissie worden nu uitgebreid onderzocht. Het gaat om een voordeel in het betalen van belasting over de handel.

Dat meldt de Financial Times. De krant schrijft dat onderzoekers geloven dat Luxemburg Amazon sinds 2003 een belastingvoordeel geeft waarbij de online pure player minder dan 1 procent van zijn Europese omzet hoeft af te dragen. Dit gegeven wordt nu verder onderzocht door Brussel.

Succes door voordeel
Het voordeel roept de vraag op of Amazon’s succes in Europa niet alleen maar afhangt van het lopende belastingbeleid. Amazon zelf gaf volgens de FT eerder aan ‘alle gebruikelijke belastingen in elk rechtsgebied te betalen.’ Maar in de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk ligt de e-commerce gigant al langer onder vuur wegens vermeende belastingontwijking.

Premier wordt voorzitter Commissie
De kwestie ligt momenteel gevoelig, omdat oud-premier en minister van financiën van Luxemburg, Jean-Claude Juncker, voorzitter wordt van de Europese Commissie. Waarschijnlijk zullen er nog meer lijken uit de kast komen; autofabrikant Fiat kwam ook al in opspraak wegens gunstige belastingafspraken met het land.