Twinkle | Digital Commerce

ACM: boete voor KLM om onjuiste prijsvermelding

2017-11-11
180101
  • 1:15
KLM heeft een boete van 200.000 euro ontvangen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor onjuiste prijsvermelding. De ACM controleert reisbedrijven al sinds eind vorig jaar strenger op het prijsbeleid. Tot september waren er echter nog geen boetes uitgedeeld.

KLM toonde vliegtickets op zijn website waarbij 10 euro boekingskosten stonden vermeld. Deze kosten bleken in het boekingsproces niet per volledige aankoop te zijn, maar per besteld ticket. ‘Dat maakte de kosten voorzienbaar en onvermijdbaar’, meldt de ACM in een persbericht. De lijstaanvoerder van de Travel 30, onderdeel van de Twinkle100, berekent de 10 euro inmiddels over de totale boeking. 

Maximaal 450 duizend euro
Sinds vorig jaar controleert de ACM  het prijsbeleid van reisorganisaties extra streng. Vaak wordt er laat in het bestelproces vermeld welke extra kosten er verbonden zijn aan een vliegreis of vakantie. De boete voor dergelijke 'misleiding' staat op maximaal 450 duizend euro.

Onderzoeken
KLM is (een van) de eerste partijen uit de reisbranche die een boete krijgt opgelegd. Een woordvoerder van de ACM liet in september aan Twinkle weten dat er toen nog geen boetes waren uitgedeeld. 'Wij hebben geconstateerd dat het (prijsbeleid, red.) nu heel veel beter gaat', aldus de woordvoerder destijds. 'Toch lopen we nog steeds wel tegen zaken aan. Op dit moment lopen er onderzoeken naar verschillende bedrijven in de gehele reisbranche. We hebben nog geen boetes uitgedeeld.'