Twinkle | Digital Commerce

EBay: PayPal volgend jaar op eigen benen

2017-05-27
180101
  • 1:20
EBay en PayPal worden medio 2015 twee afzonderlijke beursgenoteerde bedrijven. Dat meldt eBay vandaag in een eigen bericht. Met de stap neemt eBay na twaalf jaar afscheid van zijn betaaltak.
 
Het ‘nieuwe’ eBay wordt straks geleid door Devin Wenig, nu president van eBay Marketplaces. Ook PayPal krijgt een nieuwe ceo; Dan Schulman, executive van American Express. EBay’s huidige ceo John Donahoe en cfo Bob Swan krijgen nieuwe posities binnen één van de afzonderlijke bedrijven.
 
‘PayPal heeft eBay nodig’
Er waren al een tijd geruchten dat eBay zijn dochter PayPal zou afstoten. Aandeelhouder Carl Icahn pleitte begin dit jaar voor een scheiding van de bedrijven, maar daar zag Donahoe geen heil in. Hij vertelde CNBC in januari dat PayPal en eBay samen de snelle veranderingen in online commerce beter aan zouden kunnen. ‘Een betaalprovider heeft een commerce platform als eBay nodig’, zei hij.
 
Sterker alleen
Donahoe lijkt nu zijn mening te hebben bijgesteld: ‘EBay en PayPal zullen sterker worden en een betere focus krijgen als aparte leidende bedrijven in hun eigen markt’, aldus Donahoe in het statement van eBay. ‘Beide bedrijven zullen afzonderlijk flexibeler zijn om nieuwe markten aan te boren en nieuwe partnerships te starten.’

Omzetten
EBay boekte in de afgelopen twaalf maanden met eBay Marketplaces en eBay Enterprise een totaalomzet van 9,9 miljard dollar, een groei van 10 procent. EBay Marketplaces was hierin verantwoordelijk voor 8,7 miljard dollar. PayPal maakte een jaargroei door van 19 procent naar 7,2 miljard dollar. Van elke zes dollar die dagelijks online wordt besteed, verwerkt PayPal één dollar.