Twinkle | Digital Commerce

Aantal iDeal-transacties vorig jaar met 21 procent toegenomen

2017-10-05
180101
  • 1:14

Het aantal online betalingen via iDeal is vorig jaar met 21 procent gestegen ten opzichte van de transacties in 2012. Dat meldt beheerder Currence in zijn jaarverslag. Het bedrijf ziet voor dit jaar vooral een groei in het aantal mobiele iDeal-transacties.

De totale waarde van de iDeal-betalingen in 2013 is 10,8 miljard euro, 2 miljard euro meer dan in 2012. Consumenten rekenden 142 miljoen keer af met de Nederlandse online betaaldienst. Van deze transacties is 10 procent op een mobiel apparaat gedaan. ‘Omdat de online consument steeds vaker het gemak van het mobiel shoppen ontdekt, zullen mobiele aankopen toenemen. Wij verwachten dat in het verlengde daarvan de mobiele betalingen met iDeal in 2014 verder zullen toenemen’, meldt Currence.

IDeal groeit al jaren sterk. In 2012 noteerde het een transactiestijging van 24,9 procent. In onderstaand figuur ziet u het aantal transacties per maand:

Beschikbaarheid
De betaalmethode kwam het afgelopen jaar vaak in het nieuws door (langdurige) storingen. Webwinkeliers zouden veel geld mislopen dankzij dit mindere bereik van iDeal. Nederlandse banken hebben afgesproken dat iDeal op primetime 99,0 procent van de tijd beschikbaar moet zijn voor Nederlandse webshoppers, een norm die belangenvereniging Thuiswinkel.org overigens te laag vindt liggen. Minister Dijsselbloem van Financiën zag, ondanks de achterblijvende beschikbaarheid van de betaalmethode, vorig voorjaar geen aanleiding om iDeal onder direct toezicht te plaatsen van De Nederlandsche Bank.